Микола Амосов – хірург, письменник і людина-епоха

Джерело: канал 24

Його називають хірургом-новатором, легендою кардіології і просто людиною-епохою – все це про видатного українського лікаря Миколу Амосова.

Великий хірург та вчений Микола Амосов походив із простої селянської сім’ї з російської глибинки.

Змалку великим захопленням майбутнього генія стали книги – любов до читання прищепила йому матір. Нестримна жага до знань зробила з Амосова водночас здібного інженера і талановитого лікаря – обидві освіти він здобув із відзнакою.

Вдосконалювати лікарську майстерність довелося на війні. Усю Другу світову Микола Амосов пройшов на посаді військового хірурга, повертаючи до життя важкопоранених.

З початком мирного життя він перебрався до Києва, а головною зброєю в руках став скальпель. Хірург брався за нього щоразу, коли хтось потребував невідкладної допомоги.

Революціонер в операційній

Одним із перших у Радянському Союзі Микола Амосов почав проводити операції на серці. Саме він першим у світі застосував практику протезування клапанів серця, на яких не утворювалися тромби.

Під час одного із закордонних відряджень на конгресі хірургів у Мексиці Амосов уперше побачив, як проводять операцію з апаратом штучного кровообігу, так званим "штучним серцем".

Повернувшись додому, він загорівся ідеєю створити щось схоже – тоді у нагоді стала його технічна освіта.

Хірург, науковець, письменник

Амосов не прощався зі скальпелем навіть на пенсії. Видатний хірург до кінця днів активно займався фізичними вправами та дотримувався режиму, а здоров'я дозволяло працювати в операційній.

За життя Микола Амосов провів понад 6 тисяч операцій. Останні – коли йому було вже за 80.

Ім'я українського хірурга відоме у світі не лише завдяки його лікарському таланту. Крім об’ємних наукових праць, Микола Амосов залишив по собі ще й чималий письменницький спадок, його книги перевидавали мільйонними накладами у багатьох країнах.

Велич у простоті

Визначні досягнення та світова слава Амосова як лікаря-науковця контрастують із його буденною простотою. Ті, кому пощастило знати легендарного хірурга особисто, згадують, що це була дуже скромна людина.

У холі створеного ним Інституту серця красувалась табличка із написом: "Прошу подарунків персоналу не робити, окрім квітів".

Титули та заслуги Миколи Амосова можна перелічувати довго, та в історію світової медицини він заслужено увійшов зі званням людини-епохи і легенди кардіології.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі