Винахід українського школяра виборов бронзу у Стамбулі

Джерело: Gazeta.ua

15-річний Артем Агванян створив пристрій для вимірювання якості повітря. Хлопець навчається в 10 класі Маріупольського технічного ліцею. За свій винахід отримав бронзову медаль на Міжнародному конкурсі наукових проектів у турецькому Стамбулі.

"Моє місто має найбільш забруднене повітря в усій Україні. З вікон мого будинку видно металургійні комбінати. Вони димлять, викидають дим і червоний пил. Саме тому городянам потрібно орієнтуватися в якості повітря навколо. Так виникла ідея створити систему моніторингу забрудненості повітря. Прилад може самостійно вимірювати та аналізувати якість повітря біля будинку чи на власному робочому місці", - розповідає винахідник.

Собівартість пристрою 290 грн. Його школяр зробив із підручних матеріалів. Працював над винаходом півроку.

Автор: facebook

 Артем Агванян здобув бронзову медаль на Міжнародному конкурсу наукових проектів у Стамбулі  за свій пристрій Breathum.

Артем Агванян здобув бронзову медаль на Міжнародному конкурсу наукових проектів у Стамбулі за свій пристрій Breathum.

"Назвав пристрій Breathum. Це вигадане слово, яке має корінь breathe та означає дихати. Дати людям можливість дихати чистим повітрям - мета мого проекту", - додає Артем.

Breathum реагує на летючі органічні сполуки. Вони шкідливі для людського організму. Апарат точково аналізує стан повітря.

"Пристрій поміщається на долоні. Складається з 2 мікроконтролерів і дитячого конструктора. Вони продаються у магазинах. До макетної плати написав програмний код. Плату під'єднав до акумулятора та Wi-Fi. Створив спеціальний сайт. На нього у вигляді графіків виводяться дані з датчиків. Усю інформацію також можна дивитися в інтернет-додатку. На графіках є різні поділки: ­безбарвна — безпечна, жовта — у повітрі є небезпечні домішки, червона — гранично допустимі концентрації сполук у повітрі перевищені", - розказує хлопець.

Зараз пристрій школяра прототип. У майбутньому планує виготовити корпус на 3D-принтері.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі