Жорстокий розіграш – радіостанція провела репортаж з місця вторгнення марсіан

Джерело: Gazeta.ua

"Вони лізуть з люків, а ось якась установка, що випускає світлові промені. Факел направлений на мене. О, ні!", - таке повідомлення чують американські радіослухачі увечері, 30 жовтня 1838 року в ефірі радіо CBS. Замість випуску новин транслюють радіоспектакль за мотивами роману Греберта Уеллса "Війна світів".

За сюжетом, Землю атакують марсіани. Адаптувати роман фантаста під реальні випуски новин та перенести місце дії із Лондона в США вигадує 23-річний постановник театру Mercury Орсон Уеллс, однофамілець письменника. Радіо має низькі рейтинги, тому в ніч на Хелловін вирішує трохи налякати слухачів.

До спектаклю ретельно готуються: розподіляють ролі між театральними акторами, готують фальшиві випуски погоди із "спалахами на сонці", майстерно записують шумові ефекти –вибухи, свисти, крики, сирени.

Аудиторія радіостанції зростає в п'ятеро. Диктор каже, що сталося щось жахливе – землю захопили марсіани. На місці їхнього приземлення обвуглені трупи, все у вогні. Прибульці вже висадилися в Сент-Луїсі, Чикаго і Нью–Йорку. З ними б'ються сили Національної гвардії, але ті отруюють повітря токсичними газами.

Актор театру Денні Келмар голосом Президента США Франкліна Рузвельта робить заяву в ефірі: "В цей тяжкий час ми повинні зустріти безпощадного ворога єдиною відважною нацією і зберегти верховенство людини на цій планеті".

З 6 млн слухачів, приблизно мільйон вірить в реальність того, що відбувається. Виникає масова паніка. Телефонні лінії перевантажені в 5 разів. Тисячі людей повідомляють владу, що бачили кораблі марсіан і відчувають запах їх отруйних газів. Люди вимагають зброю і протигази. Десятки тисяч людей кидають свої будинки і їдуть на захід якомога далі від Нью-Джерсі. Пробки з Нью-Йорка і Філадельфії розтягуються майже на 100 км.

Через годину радіоспектакль закінчується. Диктор Орсон Уеллс каже, що прибульці вимирають через відсутність імунітету до земних бактерій та вітає усіх з Хелловіном.

Страх ошуканих радіослухачів змінюється гнівом, зверненим на CBS. Будівлю оточує натовп з вимогою покарати організаторів такого "жорстокого розіграшу". Директору радіостанції викликає поліцію. Боїться, що будівлю спалять. Радіостанція отримує кілька десятків судових позовів з вимогою компенсувати моральні шкоду.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі