У волинському селі ремонтують 200-річну капличку на цвинтарі

Джерело: Район.Шацьк

В селі Піща на сільському цвинтарі знаходиться капличка, збудована ще у далекому 1802 році.

Про те, що її вік саме такий, записано у клірових відомостях 1937 року, які зберігаються у Любомльському краєзнавчому музеї. Каплиця є унікальним зразком архаїчного однокамерного храму хатнього типу, відзначають і фахівці.

Звісно, що за більш ніж 200 років споруда стала занедбаною, з дірявим дахом та старенькими стінами. Через величезні діри у даху сама каплиця піддається значному руйнуванню під час дощів та снігопадів.

Ремонтувати її взялися двоє любомльських волонтерів-активістів власним коштом за ініціативи любомльчанина Миколи Полінкевича. У суботу вони частково перекрили дах на цій капличці (покрили його плівкою та закріпили), вставили скло та відремонтували двері. У цю п'ятницю чоловіки планують пофарбувати вікна, побілити стіни, закінчити перекриття даху та пофарбувати підлогу. Та запрошують допомогти тих, кому небайдужа доля цієї давньої споруди.

На фото 2008 року видно, що на той час у капличці ще був деякий церковний реманент - хоругви, ікони та підсвічники. Зараз вони знаходяться по різних церквах району, які можливо буде повернути на місце лише за повноцінного ремонту каплички. Також інформацію про капличку планують включити у книгу про волинські дерев’яні церкви, яка вийде у 2019 році.

хоругви та інший реманент знаходяться у різних церквах

«Каплиця є характерним зразком народного храмобудування Волині ХVІІІ- початку ХІХ століття., що являє собою унікальний зразок архаїчного однокамерного храму хатнього типу, характерної для волинської школи народної архітектури того періоду. Заслуговує на відновлення та охорону», - такі висновки зробила Ольга Михайлишин, доктор архітектури, професор, завідувач кафедри архітектури та середовищного дизайну Національного університету водного господарства та природокористування (м.Рівне), досліджуючи її історію.

Також волонтери сподіваються, що її буде включено до пам’яток архітектури місцевого значення.

дах каплички дірявий

хрест на капличці
 

А тут дах уже перекритий


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі