Моторошні боги, яким поклонялися люди стародавнього світу

Донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо і здаються нереальними.

 

Королева ночі

Регіон Месопотамії між річками Тигр і Євфрат був одним із перших місць, де протягом тисячоліть процвітала цивілізація. В 1920-х роках тут знайшли глиняну табличку XIX – XVII століть до нашої ери.

У центрі таблички зображена гола, крилата жінка, стрункі ноги якої закінчуються пазуристими лапами, які тримають двох левів. Поруч з ними - пара сов з химерно витягнутими лапами.

Сьогодні цей артефакт, відомий як "Королева ночі". Достеменно не відомо, але вчені припускають, що це Інанна (вона ж Іштар) - "королева небес" і богиня любові, сексу і війни.

 

Таурт

Єгипет славиться богами-тваринами. Таурт була давньоєгипетською богинею – покровителькою вагітних жінок, породіль та новонароджених.

Її зображували прямоходячою, але при цьому у богині було тіло і голова бегемота, спина крокодила і кігті кішки. Її страшний погляд відганяв злих духів. 

 

Міктлантекутлі

Страшні боги ацтеків вимагали людських жертвоприношень. Деякі з зображень досить тривожні. Одним з найстрашніших є бог смерті Міктлантекутлі, який правив підземним світом.

Зазвичай зображували у вигляді закривавленого кістяка або людини із зубастим черепом замість голови, що поглинає душі померлих. Великі очі Міктлантекутлі допомагали йому бачити в непроглядній пітьмі його царства.

 

Кельтські голови

Подібні кельтські голови зустрічаються по всій Європі. Їх знаходили в річках, просто закопаними в землю або навіть в християнських церквах.

Кельтська голова, знайдена в Корлек Хілл (Ірландія), є одним з найбільш інтригуючих прикладів. Біля цього каменя не одне, а цілих три обличчя, що дивляться в різних напрямках.

Кожна особа має подібний вираз і опуклі очі. Деякі вважають, що це символізує всевидючого бога.

 

Маска Шіутекутлі

Шіутекутлі був ацтекським богом вогню і загробного життя. Він також був відомий як Бірюзовий Господь, тому ацтеки часто використовували цей матеріал у зображеннях цього бога. У Британському музеї є страшна маска, яка символізує Шіутекутлі.

Зроблена з дерева і покрита тонкою мозаїкою з бірюзи, маска лякає відвідувачів своїми перламутровими очима і зубами з мушель.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі