У музеї Біблії в США виставляли стародавні рукописи, які виявилися підробкою

Частина давніх манускриптів під загальною назвою «Сувої Мертвого моря», що виставлялися в музеї Біблії у Вашингтоні, виявилися підробкою, повідомляє ВВС.

Після того як біблійні дослідники вивчили 13 рукописів, вони вирішили, що існує «висока ймовірність» того, що деякі з них — це сучасні підробки. Тоді музей надіслав 5 із 16 фрагментів на аналіз в Німеччину. Цей аналіз встановив «характеристики, несумісні з давнім походженням». Головний куратор музею Джеффрі Клоха зазначив, що сподівався на «інші результати» тесту, але додав, що «це можливість навчити публіку тому, наскільки важливо перевіряти автентичність рідкісних біблійних артефактів».

«Сувої Мертвого моря» — це набір стародавніх рукописів Святого Письма. Перші з рукописів знайшли в печерах Кумрана на західному березі Мертвого моря в 1947 році. Основний масив цих манускриптів датований періодом від II століття до нашої ери до 68 року нашої ери.

Музей Бібілії у 2017 році відкрив християнин-євангеліст та мільярдер Стів Грін. На його спорудження витратили 500 мільйонів доларів. Це не перший суперечливий момент, пов'язаний із власниками музею. У 2017 році компанія Гріна Hobby Lobby заплатила штраф у розмірі 3 мільйони доларів і повернула тисячі предметів після того, як Міністерство юстиції США звинуватило її в контрабанді артефактів з Іраку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі