Як відкриття південного полюсу прославило маленьку країну

Джерело: Gazeta.ua

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на чотирьох санях, запряжених 52 їздовими собаками, вирушив до Південного полюсу 19 жовтня 1911 року.Мети досяг 14 грудня того ж року.

Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну
Руаль Амундсен. Фото: Острів знань

Південний полюс розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря. Дослідник Амундсен збирав кошти кілька років на свій найзухваліший полярний проект - підкорення Південного Полюсу. План дослідника полягав в тому, щоб дістатися до Північного полюса на кораблі, вмороженому в лід. Необхідне для цього судно вже було побудовано - "Фрам".

Руаль Амундсен, разом з чотирма компаньйонами, чотирма саньми, з запряженими 13-ма собаками в кожні, вийшов з табору. Спочатку шлях здавався дивно легким. Часом можна було навіть стати на полози і спокійно їхати, за собаками. Все разом змінилося, коли вони досягли льодовика з його бездонними ущелинами і нескінченними гребенями. Щоб подолати ці перешкоди їм довелося проявити максимум сили і хоробрості. Але з цими перешкодами позаду, п'ять чоловік швидко наближалися до фінальної точки маршруту.

14 грудня 1911-го Амундсен з товаришами досяг Південного полюса. Саме цей день в історії вважається відкриттям Південного полюса. У складі експедиції на чолі з Роальдом Амундсеном також були Оскар Вістінґ, Гелмер Гансен, Сверре Гассель, Олаф Бйоланд. Відсвяткували це, закуривши сигари. Поставили намет, вивісили норвезький прапор. За подорож норвежці подолали 3 тис. км, із 52 собак уціліли 11. По поверненні з Антарктики Амундсен стає світовою знаменитістю. За три роки купує аероплан і стає першим у Норвегії цивільним пілотом. 1918-го фінансує свою полярну експедицію.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі