Притулок і філія антирелігійного музею – що відомо про Андріївську церкву

Джерело: Gazeta.ua

Андріївську церкву у Києві передали у користування Вселенському патріархату. Таке рішення прийняла Верховна Рада. Gazeta.ua пропонує познайомитися із минулим цієї споруди.

Зараз вона входить до складу Національного заповідника "Софія Київська" та зачинена для реставрації.

Автор: tsdea.archives.gov.ua

Михайло Сажин

Михайло Сажин "Церква св. Андрія Первозванного", 1840-і. Акварель

Проект Андріївської церкви розробив архітектор італійського походження Бартоломео Франческо Растреллі. Будували її у 1747-1762-х у бароковому стилі. Належала Київському магістрату, а пізніше - міській думі.

У ній зберігалася частина мощей Андрія Первозванного. Їх привезли з Італії. Потім деякий час були мощі святої великомучениці Варвари. У 1960-х під приводом "аварійного стану" Андріївську церкву закрили. Мощі перенесли ло Володимирського собору у Києві.

У 1840-х у цокольному приміщенні Андріївської церкви знаходився притулок, у якому щодня безкоштовно годували до 500 осіб. Дозволяли залишатись на ночівлю. Його створив меценат Іван Босий-Расторгуєв.

Автор: elib.nplu.org

Андріївська церква, 1888 рік

Андріївська церква, 1888 рік

Заборонили служити у церкві 1932-го. Розмістили в ній філію антирелігійного музею.

У 1941-45-х богослужіння поновлюються. 14 травня 1942-го в Андріївській церкві став єпископом Переяславським майбутній патріарх Української автокефальної церкви Мстислав Скрипник. Тут же він проводив богослужіння у 1990-1992-х.

У 1949-1960-х у цоколі храму діяла Київська духовна семінарія. Тоді настоятелем Андріївської церкви був отець Микола Капшученко – батько артистки Раїси Окіпної.

На сходах будівлі 1961-го знімали сцену одруження Проні Прокопівни та Голохвастова для фільму "За двома зайцями". З 1968-го діяв музей.

У 2001-2016-х в Андріївській церкві проходили богослужіння Української автокефальної православної церкви.

Храм занесений до каталогу "1000 чудес світу. Шедеври людства п'яти континентів", виданого у Німеччині 2002-го.

Верховна Рада передала у користування Вселенському патріархату Андріївську церкву у Києві.

Цю ініціативу президента Петра Порошенка підтримали 237 народних депутатів.

"Екзархи... не лише формально репрезентують материнську для України церкву, але і здійснюють медіаторську функцію у процесі створення єдиної помісної православної церкви в Україні. Повноцінне функціонування цього представництва потребує забезпечення спорудою, у якій посланці Вселенського патріарха матимуть змогу здійснювати богослужіння", - пояснила перед голосуванням представник президента у парламенті Ірина Луценко.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі