Фрески із найбільшого київського собору вивезли в Ермітаж

Джерело: Gazeta.ua

Найбільший собор у давньому Києві - Михайлівський Золотоверхий, закінчили будувати 17 жовтня 1113 року.

Його історія починається з 11 липня 1108 року згадкою в літописі про закладення князем Святополком-Михаїлом храму в ім'я св. Архістратига Михаїла. Ця церква була на той час єдиною в Києві, яка мала золоту баню і через це одержала назву Золотоверхої.

Михайлівський собор збудовано з каміння і цегли-плінфи на вапняно-цем'янковому розчині технікою "мішаної кладки" . Стіни собору прикрашали мозаїки та фрески. Частина мозаїк та фресок Михайлівського Золотоверхого собору збереглася.

Михайлівський Золотоверхий собор - хрестово-купольний шестистовпний храм з трьома нефами. Найбільшою його святинею стали мощі святої великомучениці Варвари, привезені до Києва дружиною князя Святополка. В 1240 році його пограбували і частково знищили орди хана Батия.

У першій половині XVIII століття на території монастиря поряд із собором провели велике будівництво в стилі українського бароко: в 1713 році збудована трапезна церква, у 1716-20 – кам'яна дзвіниця. Собор на цей час перетворився на семикупольну споруду, усі бані якого було вкрито червінним золотом. В середині XVIII століття збудована кам'яна огорожа фортифікаційного призначення. Наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття на території монастиря зведені так звані Михайлівські готельні номери.

У 1919 році церковні цінності були конфісковані та пограбовані більшовиками. У 1934—1936 Михайлівський Золотоверхий собор, дзвіниця та частина інших споруд монастиря були знесені радянською владою. Фрески, мозаїки були перевезені до музеїв Москви, Ленінграду, Новгорода та інших міст СРСР. В роки Другої світової війни деякі фрески були вивезені до Німеччини, звідки вони потрапили до Ермітажу у Ленінграді.

На початку 1990-х років Українська православна церква Київського патріархату збирає кошти для відтворення собору. В ньому проходить служба Української православної церкви, а поруч діє монастир. Собор відкрито наприкінці травня 1998-го.

Чотири фрагменти фресок XІІ століття Михайлівського Золотоверхого собору, що зберігалися в Ермітажі, були передані Україні в 2001 році. У 2004 році було передано ще 7 фресок.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі