«П’яна» церква і перевернутий будинок: 5 незвичних будівель Західної України

Джерело: Західний аргумент

У світі достатньо пам’яток архітектури, котрі буквально заворожують своєю красою та незвичністю.

Однак, як з’ясувалося, таких витворів мистецтва більш, ніж достатньо і в Західній Україні.Пропонуємо вам добірку про найоригінальніші із них. Варто зауважити, що іноді диву даєшся, дивлячись на ці архітектурні витвори, до чого додумуються архітектори, аби зробити свій шедевр найбільш незвичним.

«П’яна церква» у Чернівцях (Свято-Миколаївський собор)

Ця православна церква побудована в 30-х роках минулого століття, вважається пам'яткою архітектури місцевого значення.Він уособлює на Буковині православну румунську національну традицію — побудований в румунському стилі неоромінеск. На зв'язок із румунською культовою архітектурою вказують оригінальні «кручені» бані церкви. З цим пов’язана легенда.

Нібито майстри ніяк не могли завершити будівництво: все, що за день побудують, те до ранку розвалиться. Якось старший майстер побачив сон, що потрібно принести жертву і тоді вони зможуть добудувати церкву. Вирішили, чия жінка першою принесе обід, ту й замурують у стіну храму. Першою обід принесла дружина старшого майстра. Він її неначе жартома попросив стати до стіни — мовляв, зараз ми тебе замуруємо. Вона підтримала гру, а її замурували по-справжньому. Почала жінка кричати, а вже було пізно. Стиснувши зуби, будували майстри аж до ночі — і завершили будову. А на ранок побачили, що церква не розвалилася, а ось куполи її перекручені, неначе від болю та мук.

Перевернутий будинок

В карпатському селі Поляниця, що поблизу Буковеля, створили будинок догори ногами. Монтажні роботи проводили в зворотньому порядку: адже в цьому будинку фундамент там, де зазвичай дах. Причому збудували цю хатину за 45 днів. Всередині, щоправда, він такий самий, як і будь-який інший дім. Саме цим він і відрізняється від інших подібних проектів. Щоправда, ідея перевернути ще й меблі в дизайнерів була, але від неї вирішили відмовитись з міркувань комфорту.

Будинок скульптора Голованя

Архітектурна пам'ятка на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» на березі річки Стир. Проект будинку розробив волинський архітектор Ростислав Метельницький. Тут проживає разом із сім’єю відомий волинський скульптор Микола Головань.

Подвір'я, стіни, дах будинку прикрашають кам'яні скульптури різних стилів. Над входом родинний вензель — Н. М. Г. Загалом тут понад 500 скульптур. На фронтоні будинку розміщено барельєф із зображенням усіх членів сім'ї скульптора. Вагою він — півтори тони, а виготовлений із зеленого пісковика.

Музей писанкового розпису у Коломиї

У колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. Урочисто відкрили його у 1987 році в Коломийській церкві святого Благовіщення. Проте в 1990-му церкву передали віруючим. Лише у 2000-му для нього побудували спеціальне приміщення у вигляді писанки. Його висота сягає 13,5 метрів, а діаметр 10 метрів. Таким чином, коломийський пам'ятник є найбільшою писанкою у світі.

Церква у цистерні

Незвичний римо-католицький храм знаходиться у селі Переходи (Тернопільська область). Свого часу його настоятель отець Ян Пьонтковський викупив 10-метрову цистерну, яку із Сибіру привіз місцевий мешканець. За кілька місяців парафіяни її обладнали – пофарбували, зробили підлогу, провели світло, навіть вітражами прикрасили. З часом прибудували дзвіницю. Тепер сюди приїжджають навіть туристи, аби подивитися на незвичну пам’ятку.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі