Які секрети зберігає український артефакт V століття до н. е. – скіфська стела

Джерело: UA|TV

Програма "Ніч в музеї" розповідає про культову реліквію, яка довгий час служила фундаментом для госпбудівлі

Понад сто років тому експозицію Миколаївського обласного краєзнавчого музею складали зразки мінералів, опудала птахів, риб, тварин, корали, губки, гербарії тропічних рослин і безліч інших речей. Сьогодні він об’єднує п’ять музеїврізної спрямованості. А в планах побудувати такий собі “український оксбрідж” – музейний комплекс в рамках цілого кварталу.

Місцевий миколаївський вапняк широко використовувався різними племенами і народами для господарських цілей, в тому числі і для виготовлення надгробних пам’ятників, творів мистецтва. З нього була зроблена стела 1,20 м заввишки і 27 см завтовшки, яка сьогодні зберігається в краєзнавчому музеї.

“Цілком ймовірно вона була вище сантиметрів на 20 – для кріплення у вертикальному положенні”, – розповідає старший науковий співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею Наталія Гаркуша.

На скіфській стелі зображені меч, лук і сумка для його зберігання, бойовий набірний пояс, точильний брусок.

“Але в нашій стелі найголовніший предмет – чаша ритон (посудина у вигляді рогу – ред.). Описував подібні чаші мандрівник Геродот з Галікарнасу. Стелі більше двох з половиною тисяч років, і належала вона іранській групі народів індоєвропейської сім’ї, іменованої скіфами“, – каже Наталя Гаркуша.

Скіфська стела датується V століттям до нашої ери. У ХХ столітті до того, як її виявили археологи, унікальний артефакт довгий час служив фундаментом для госпбудівлі.

Скіфські стели – це кам’яні скульптури, на яких нанесено зображення обличчя. Найбільш частий сюжет – це воїни, які тримають ритон. І хоч найчастіше на таких скульптурах зустрічаються зображення чоловіків, артефакти мають ще одну назву – скіфські баби.

Скіфські баби – це такі собі ангели і демони сучасної скіфології. При тому, що вони багато всього розповіли вченим про скіфів і допомогли розгадати багато загадок скіфських часів, самі вже багато років залишаються загадкою. Дослідники так і не можуть однозначно відповісти, хто ж зображений на цих стародавніх артефактах. Хоча як їх використовували стародавні скіфи для сучасних вчених не секрет.

“Такі скіфські скульптури, як правило, ставили на курганах. Не на всіх – на найбільших. Хтось вважає, що це зображення героїзованого небіжчика, інші – що це зображення Колоксая – бога сонця, скіфського першопредка”, – говорить кандидат історичних наук Любов Клочко.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі