У Харкові під побілкою знайшли малюнок відомого художника

Джерело: канал 24

У Харкові намагаються врятувати унікальний сторічний розпис на житловому будинку. Його автор – відомий український художник Микола Самокиш.

Його картини представлені у кількох музеях світу. В Харкові ж створений ним орнамент, ще сотню років тому, просто осипається на підлогу.

Вартість порятунку майже мільйон гривень. Тож активісти розробили проект реконструкції і сподіваються на допомогу міста.

Будинок, збудований ще у 1912 році, знаходиться на вулиці Мироносицькій 44, він був однією з кращих пам'яток українського неомодерну початку 20 століття.

Проте за радянських часів всі прояви народного намагалися знищити. Так само намагалися стандартизувати цей будинок, у ньому знищили скляний купол, башти, надбудували житлові поверхи, а середину намагалися зробити сірою і стнадартною. 


Під'їзд у Харкові

Унікальні візерунки Миколи Самокіша понад половину свого життя був схований під побілкою.

Реставратори нарахували 7 шарів фарби над візерунками Самокіша. Кажуть, що саме побілка і зберегла столітній розпис.

У 70-тих роках перші дослідники знайшли та відчистили частину візерунків. Із того часу картини Миколи Самокіша є в Ермітажі, Харківському художньому музей і в житловому під'їзді.


Микола Самокіш

До всього, це єдине монументальне полотно всесвітньо відомого художника, що вціліло в оригіналі.

Найважче забрати перший шар, який був нанесений в 30-ті роки при Сталіні. Це шар олійної шпаклівки, який за останні 70 років скам'янів. За рік- півтора можна цей під'їзд повністю відновити,
– розповів реставратор В'ячеслав Шуліка.

Міські активісти більше 10 років оббивають пороги чиновників, щоб отримати фінансування на реконструкцію. Зараз подали проект на конкурс міських ініціатив. Переможці отримають по мільйону гривень, і цього саме вистачить на відродження живопису та збереження його для нащадків.

Поки ж незаконсервований розпис осипається на підлогу і зникає з будинку разом зі сміттям.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі