Як насправді виглядала Нефертіті

Джерело: Zik

Вчені за допомогою 3D-сканування відтворили вигляд «Молодої леді» – мумії, яка була виявлена в Долині Царів в кінці ХІХ століття і пізніше була ідентифікована як мати фараона Тутанхамона.

Реконструкцію вигляду стародавньої єгипетської мумії виконали в Університеті Брістоля (University of Bristol).

Керував процесом єгиптолог Ейден Додсон (Dr Aidan Dodson).

Вчені відтворили вигляд так званої «Юної леді» (Younger Lady) – мумії, виявленої ще в позаминулому столітті в Долині Царів. І тепер запевняють: вона і є Нефертіті. Мовляв, дуже схожа обличчям на наявне скульптурне зображення цариці стародавнього Єгипту – знаменитий на весь світ бюст.

Бюст, виточений з вапняку, знайшли німецькі археологи в 1912 році. Їх начальник Людвіг Боршард, із захопленням зазначив у своєму щоденнику: «Описати неможливо, це треба бачити». Знахідка так і залишилася в Німеччині-зберігається в берлінському музеї (Altes Museum).

Нефертіті, що в дослівному перекладі означає «Прийдешня красуня» або «Прекрасна прийшла», жила приблизно 3300 років тому. Була дружиною фараона Ехнатона (Аменхотепа IV) – тобто, як мінімум, мачухою фараону Тутанхамону. А, можливо, навіть і його матір’ю.

Померла Нефертіті в 1334 році до нашої ери, коли їй було від 29 до 38 років. І звичайно ж, була зроблена мумія. Але мумія пропала безвісти. Вважається, що її місцезнаходження невідоме.

У 1898 році французький археолог Віктор Лоре, який вів розкопки в Долині Царів, розкрив одну зі стін гробниці фараона Ехнатона і проник в бічній склеп. Знайшов там три мумії: дві жіночі по краях і чоловічу між ними.

Особливого інтересу у археологів вони не викликали. Лише в XXI столітті виникли підозри, що якась із них, можливо, належить Нефертіті.

У 2002 році – британська дослідниця Джоан Флетчер (Joann Fletcher) з Університету Йорка (University of York), зробила муміям рентген. Після чого стала стверджувати: молодша жінка з гробниці Ехнатона – точно Нефертіті. Не без підстав: жінка було високоякісно муміфікована і анатомічно походила по описам на красуню-царицю.

До того ж мумія була лисою – поголеною для носіння особливої перуки. Або шолома. На лобі у ній відбився слід від характерного шкіряного ремінця. У мочці лівого вуха збереглися дві сережки, схожі з тими, які були зображені на деяких портретах Нефертіті.

Трохи пізніше поряд з мумією знайшли руку, яка відламалася від неї. У руці – щось на зразок скіпетра – атрибута царської влади.

Зовнішність саме цієї «Юної леді» з гробниці Ехнатона і відтворили нині в Університеті Брістоля. Вчені повелися на висновки Флетчер, по суті підкріплюючи їх. На жаль, це аж ніяк не означає, що мумія, яка стала основою для реконструкції, і справді Нефертіті. А відтворене обличчя – її обличчя. Хоча деяка схожість і справді є.

На думку скептиків, більш-менш впевнено можна стверджувати лише одне: мумія «Юна леді» належить молодій жінці з королівської сім’ї, яка померла за часів 18-ї династії.​

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі