Сторінка історії. У Бабиному Яру встановили 25 пам'ятників

Джерело: Gazeta.ua

Меморіал жертвам Бабиного Яру відкрили у Києві 5 жовтня 1991 року. Тут з 29 вересня 1941-го і до жовтня 1943 року німецька окупаційна влада знищила понад 100 тис. осіб.У Бабиному Яру встановили пам'ятник "дорога смерті"

5 жовтня на території Бабиного Яру зібрався багатотисячний мітинг-реквієм. На нього люди прийшли пішки тією самою "дорогою смерті", якою восени 1941 р. київські євреї прямували до місця страти. В офіційній церемонії взяли участь сотні іноземних гостей, серед них були посол Ізраїлю, представники Німеччини, США. Серед учасників були численні представники громадськості, зокрема активісти національних єврейського та українського рухів.

Тривалий час радянська влада намагалася замовчати трагедію у Бабиному Яру. Лише після велелюдного стихійного мітингу з нагоди 25 роковин трагедії 29 вересня 1966 року за участю відомих дисидентів Івана Дзюби та Віктора Некрасова, про неї почали говорити на державному рівні. У 1965 році був оголошений закритий конкурс на найкращий пам'ятник жертвам Бабиного Яру.

Усього в Бабиному яру та поблизу нього встановлено 25 пам'ятників. У 2010 році для увічнення пам'яті жертв нацистських переслідувань та з метою сприяння дальшому розвитку заповідника Президент України Віктор Ющенко надав державному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" статус національного.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі