5 жовтня – 145 років від дня народження письменника Михайла Яцківа

Джерело: 4studio

145 років від дня народження Михайла Юрійовича Яцківа (1873-1961), українського письменника.

Його ім’я ставили поряд з Ольгою Кобилянською, Василем Стефаником, Марком Черемшиною. Автор 14 збірок створив у нашій літературі прекрасні зразки психологічної, гостросюжетної новели. Проза Михайла Яцківа сповнена любові до простої людини, тривоги за її гірке життя, протесту проти несправедливості, гноблення. Такі всі його оповідання, новели, нариси.

Був у новеліста ще й дар актора. Ті, хто бачив його на сцені, вважали, що Яцків «розминувся зі своїм справжнім покликанням», що життя мав присвятити театрові. Уперше спробував себе як актор у мандрівному театрі Степана Курбаса (Яновича), потім виступав у театрах Львова. І мав неабиякий успіх. Іван Франко зворушено дякував йому за роль Миколи Задорожного в «Украденому щасті».

У повоєнні роки Яцків працював у Львівській науковій бібліотеці (тепер Львівська наукова бібліотека ім. В. Стефаника НАН України), переробляючи деякі свої старі твори та пишучи спогади про Франка і Стефаника.

«Якраз 145 років тому цього дня в селі Лесівка на сучасній Франківщині народився унікальний своїм письменницьким талантом і ностальгійністю Михайло Яцків. Він не писав поезій, але належав до здебільшого поетичного гуртка поетів Молода муза. Згодом якраз Яцків був тим зв’язним елементом, який передав спогади і не дав уже нам, сучасним українцям, забути про славетну компанію модерністів-західняків, які принесли нову поетичну моду в Галичину та й на усю Україну», – пише «Щоденна поезія».


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі