Битва за Ковель 1944 у німецькій кінохроніці

Битва за Ковель 1944 у німецькій кінохроніці

Битва за Ковель у березні-квітні 1944 року є однією з найменш відомих операцій на радянсько-німецькому фронті у період Другої світової війни.

Поспіхом підготовлена спроба 47-ї армії захопити Ковель закінчилася прикрою невдачею, що призвела до розформування 2-го Білоруського фронту. Для вермахту це був хоч і невеликий, але важливий  тактичний успіх, який суттєво виділявся на фоні цілої серії тяжких втрат у ході зимово-весняної кампанії 1943-1944 років. У радянські часи про Поліську операцію багато не згадували, обмежуючись небагатьма невеликими статтями та нечисельними мемуарними спогадами.

Однак німецькі джерела дають значну об’єктивну інформацію, особливо у питанні зняття частинами СС блокади міста Радянською армією. Особливе значення мають документи з Бундесархіву та фонди трофейної німецької документації Національного архіву США.

Драматичні моменти битви за волинське місто зафіксовані у другій частині випуску німецької кінохроніки «Die Deutsche Wochenschau» від 19 квітня 1944 року.  На початку випуску кінохроніки йдеться про транспортування автомобілів, солдат та артилерійської зброї найбільшим транспортним літаком часів Другої світової війни. Це Messerschmitt Me 323 Gigant: 198 таких літаків виробили у 1942-1944 роках. У кіносюжеті літак називають «летючим слоном» та «летючою багатоніжкою». Він міг перевозити 130 людей або 10-12 тонн вантажу та мав розмах крил понад 55 метрів.

У кінохроніці демонструють переліт літака-гіганта через море разом з десятками бомбардувальників Junkers Ju 52. У цей час кораблі німецького військового флоту Крігсмаріне везуть постачання для бійців. Показують також бомбардування портового міста радянськими бомбардувальниками, зокрема, потрапляння снаряду в склад бензину. Попри це, боєприпаси кораблю вдалося доставити без втрат.

Група бомбардувальників-штурмовиків Junkers Ju 87 атакує бойові позиції супротивника біля Ковеля. Далі у кадрі оберст-лейтенант Ернст-Вільгельм Хоффманн, який обговорює контратаку. Згодом, у червні 1944 року він стане кавалером Лицарського хреста з дубовим листям, потім потрапить до радянського полону, звідки буде звільнений у 1946 році. Ернст-Вільгельм Хоффманн доживе до 89 років, помре у 1994 році в Баварії.

Кінохроніка показує усміхнених німецьких солдат, які спілкуються з побратимами після битви. Серед них – чимало поранених. Завершує сюжет нагородження Лицарськими хрестами тих, хто відзначився під час битви за Ковель.

Попри оптимістичний настрій кінохроніки, вже через кілька місяців, 6 липня 1944 року, радянські війська все ж оволоділи Ковелем, а 21 липня німецьку армію було остаточно витісненено з території Волині.

 

 

Детальніше про перебіг битви за Ковель – у статті Олександра Лудковського тут:

Як радянській армії не вдалося взяти Ковель навесні 1944 року

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі