Показали кольорове відео кривавої битви Першої світової

Джерело: Gazeta.ua

В інтернеті опублікували розфарбоване відео Верденської битви у Першій світовій війні.

Битва тривала 9 місяців, з 21 лютого по 18 грудня 1916 року. Німецькі війська намагалися пробити оборону французів у районі Верденського укріпленного району. Він захищав північний вхід до рівнин провінції Шампань, який відкривав шлях на Париж.

Німці вдень обстрілювали французькі форти з артилерії, вночі їхні війська займали укріплення. Так ім вдалось просунутись углиб укріпрайону, але французьке командування вжило заходів для усунення загрози оточення. У Верден постійно перекидали війська та зброю.

Дії російських військ на Східному фронті змусили німців перейти в оборону. 24 жовтня французькі війська перейшли у наступ і до кінця грудня вийшли на позиції, які займали 25 лютого. Ніяких тактичних і стратегічних результатів битва не принесла.

Під час Верденської битви обидві сторони втратили близько мільйона осіб, серед яких убитими — до 430 тис. чоловік. Біля Вердену військові вперше почали використовувати легкі кулемети, рушничні гранатомети, вогнемети і хімічні снаряди. Битва отримала назву "Верденської м'ясорубки".

У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914 року убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога і його дружину. Вбивство стало приводом для початку Першої світової війни.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі