5 гендерів індіанців, про які мало хто знає

Джерело: Znaj.ua

Європейці все зіпсували: 5 гендерів індійців, про які мало хто знає

 

Це справді неймовірно, у стародавніх індіанців не існувало поняття жінка та чоловік і більше того у них було цілих 5 гендерів. 

Європейці, які з'явилися на території Північної Америки розповіли корінним жителям, що в усьому цивілізованому світі тільки 2 гендерні ролі. Для індіанців це було потрясіння.

Але в індіанців в той же час не було якихось правил, вони не знали, що повинен виконувати та чи інша стать. Одні і ті ж завдання виконували всі.

Але найважливіше, люди з племені які володіли і жіночим і чоловічим характером вважалися обдарованими. Вважалося, що такі люди мають непереборний зв'язок з природою і здатні бачити себе з двох сторін.

 

Так про яких 5 статей йдеться? 

• Жіноча
• Чоловіча
• Жінка з 2 душами
• Чоловік з 2 душами
• Трансгендер

Після завоювання земель європейцями, дводушшя статі було знищено і швидко забуто новими засновниками.

Також під тиском християнства індіанці змушені були розділитися на 2 статі і вести себе у відповідності з нормами, одягатися під стать.

Найвідомішим з людей, які мали 2 душі, був  Ош Тиш. Його ім'я в перекладі означає — той, що знаходить і вбиває. Ош Тиш народився чоловіком, одружився на жінці, але незважаючи на це вів себе як представниця прекрасної статі і одягав жіночий одяг.

Батьки племен ніколи не приписували своїм дітям особливої статі. Одяг був нейтральним і не було наказів хто і кого повинен любити. Любов була природним актом.

У корінних американців люди з двома душами дуже шанувались. Їх сім'ї вважалися щасливими, і як правило ці сім'ї всіляко доводили це.

Індіанці думали, що можливість бачити світ очима одразу двох статей — це дар.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі