Врятуйте модернізм

Врятуйте модернізм

Архітектор Олексій Биков об'їхав Україну в пошуках будинків у стилі модернізму. Велика частина їх у занепаді, не вважається архітектурними пам'ятниками і скоро може бути зруйнована або кардинально перебудована. Олексій розповів, чому модерністські будівлі потрібно оберегати і важко фотографувати.

Радянський модернізм став мені цікавий ще до того, як я поступив на архітектурний факультет КІСІ. Готель «Салют», зали прощання Парку пам'яті, «Тарілка» на Либідській і Будинок меблів завжди вражали своєю виразністю. Про те, як їх будували і вводили в експлуатацію, ходили легенди, а ось достовірно відомо було мало.

Коли і університетських знань виявилося недостатньо, я став спілкуватися з самими архітекторами. Вони спочатку ставилися до мене з недовірою - думали, це дивно, що якийсь хлопець цікавиться тим, що здавалося нікому не потрібним. За радянських часів випускали дуже багато літератури про архітектуру модернізму, але її майже не вивчали.

Для книги «Soviet Modernism. Brutalism. Post-modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955-1991», яку ми зробили з Євгенією Губкіною (готується до виходу у видавництві« Основи», - ред.), я рік їздив по країні, збираючи інформацію про цю архітектуру.

 

bykov_soviet_modernism_14
bykov_soviet_modernism_9
bykov_soviet_modernism_8

 

Я знімав свого роду «паспорти» об'єктів - від екстер'єру до меблевої фурнітури, - тому що для архітектури того періоду важлива ідейна завершеність. Часто інтер'єрні деталі були відмінною рисою загальної типізації проектів. В індивідуальних же проектах ці деталі були не менш унікальні, ніж самі будівлі.

Сьогодні інтер'єри збереглися краще, ніж екстер'єри будівель. Вони були краще захищені від агресивного середовища, а, наприклад, помпезні люстри часто викликають повагу у нинішніх керівників.

Пізніше я почав знімати ці об'єкти ще і з допомогою дрона (за можливість спасибі Леоніду Марущаку і команді Лисичанського краєзнавчого музею). До зйомки з дрона мені доводилося бігати по дахах і буквально ганяти голубів, щоб знайти точку зйомки. З дрона всі об'єкти розкрилися зовсім інакше.

 

bykov_soviet_modernism_6
bykov_soviet_modernism_1
bykov_soviet_modernism_17
bykov_soviet_modernism_18
bykov_soviet_modernism_12
bykov_soviet_modernism_11

 

Книга охоплює три періоди розвитку українського модернізму: ранній - на наш погляд, належить до міжнародного стилю; бруталізм - хоча в СРСР він був трохи фейковий, бо бруталізм - це не тільки штукатурка під бетон, а бетон як конструкція і обробка одночасно; і постмодернізм, що почався в 80-х.

Ми досліджуємо регіональність не тільки за географічною ознакою, а й з економічного боку, тому що гроші виділялися нерівномірно. Так, в Приазов'ї з грошима було не дуже, хоч це і курортна зона. А Крим - це ціла виставка досягнень радянської архітектури, тут були колосальні бюджети і виразні об'єкти.

На багато об'єктів важко потрапити (при цьому в них часто проходять ярмарки, що ще раз доводить їх суспільну функцію). Люди вважади мене шпигуном або людиною, яка знімає будівлі, тому що їх вирішили зносити. Мало хто вірив в мій щирий інтерес до цієї архітектури.

Мені доводилося застосовувати хитрощі (наприклад, в Криму магічно діяла фраза «хочу сфотографувати радянську архітектуру») або заходити і швидко знімати, поки не завадили охоронці і вахтери. Іноді я відразу йшов до директора об'єкта і просив дати дозвіл. Але навіть тоді не виходило знімати все, що я хочу, - люди в кожному окремому кабінеті могли вимагати офіційний запит на додаток до того, що мені видавав директор.

 

bykov_soviet_modernism_23
bykov_soviet_modernism_24

 

Більшості цих будівель ще немає п'ятдесяти років, а вони вже в дуже занедбаному стані, хоча «мальовничі руїни» потрібно хоча б законсервувати. Іноді виходить вибити кошти на реставрацію, але її часто проводять некомпетентні люди - звідси пластикові вікна, нова обробка ...

Багато хто не розуміє, що модерністська спадщина так само цінна, як пам'ятники XVIII-XIX століть. Архітектура модернізму у багатьох асоціюється з вантажем пережитого в СРСР: для багатьох це більше про запах хлорки і ганчірки для підлоги, ніж про вантові конструкції в інтер'єрі і рельєфні бетонні стелі.

Втім, у нас до будь-яких пам'ятників відносяться байдуже. Головний орган їх захисту - архітектурне співтовариство - в цьому питанні ніяк себе не проявляє.

Молодь, що не застала СРСР, більше переживає про збереження цих об'єктів. Наприклад, рух #savekyivmodernism виник як ініціатива з порятунку «Тарілки» на Либідській. На жаль, в цій ініціативній групі майже немає професійних архітекторів, все тримається на активістах. При цьому світовий інтерес до цих об'єктів зростає з кожним днем ​​- саме вони для багатьох іноземців асоціюються з Києвом і Україною.

 

bykov_soviet_modernism_20
bykov_soviet_modernism_2
bykov_soviet_modernism_4
bykov_soviet_modernism_5
bykov_soviet_modernism_7
bykov_soviet_modernism_10
bykov_soviet_modernism_13
bykov_soviet_modernism_15
bykov_soviet_modernism_27
bykov_soviet_modernism_25
bykov_soviet_modernism_26
bykov_soviet_modernism_21

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі