Замість слів – символи або мова спілкування XXI століття

Джерело: УГород

Без чого у листуванні не обходиться сучасна людина? Зазвичай без використання емоджі, та символів, що позначають їхні емоції саме в цю мить. У простонародді – смайлики.

 Вони відображають певні предмети та емоції, якими користувачі інтернету ілюструють свої тексти. Відправляючи повідомлення у месенджерах, публікуючи пости у соціальних мережах – користувачі доповнюють свої слова символами, що позначають емоції та настрій, певні предмети та явища.

Найперший набір символів цієї графічної мови створив японець Сігетака Куріта ще у 1995 році. Їх початковим завданням було спрощення обміну електронними повідомленнями. Нині ж їх використовують повсюдно: емоційні смайлики стали невід’ємною частиною листування між сучасним населенням.

Люди використовують емоджі та смайли для кращого вираження своїх емоцій під час листування. Нерідко трапляються випадки, коли такі символи замінюють самі слова.

Що ж з цього приводу думають психологи?

- Смайли взагалі використовуються для підсилення емоційного вираження в текстах листування. На відстані люди не в змозі бачити міміку, тілесне вираження одне одного під час потрапляння інформації до співбесідника в момент листування, тому смайлики тут використовуються для більш детального розуміння емоційного переживання співрозмовника чи групи людей, - коментує  практикуючий психолог Кіровоградщини Світлана Медяник.

Ми також запитали психологиню чи вважає вона викорстання смайлів та емоджі залежністю сучасного покоління.

- Смайлики як залежність цілого суспільсва? Не думаю... Можливо я просто ніколи не розглядала це як проблему. Хоча, з власного досвіду, діагностувань дітей та підлітків на вміння словесно виражати свої емоційні стани, можу точно сказати, що більшість із них не вміють словесно виражати свої емоції та переживання. Із цього можна зробити висновок, що все ж таки зі смайлами в переписці, виразити себе легше ніж у міжособистісному реальному спілкуванні, - додає психологиння.

Учені з Австралії з’ясували, що у людини активізуються ті самі частини мозку під час того, як вона дивиться на смайл, що й тоді, коли вона бачить реальне обличчя з емоціями.

- На мою думку, це все індивідуально. Наприклад, мені позитивні емоджі покращують настрій. Дозволяють відчути "живе" спілкування через інтернет. А от діти надто вразливі і мене особисто насторожує поява фішок з емодзі та реальна залежність від них дітей. "Міряння" у кого більше, крутіше, рідкісніше... Це може пройти, але залишити по собі залежність згодом до інших речей, - говорить ще одна співрозмовниця.

Графічні зображення емоцій стали настільки популярними серед сучасного населення, що з 2014 року існує Всесвітній день емоджі. Свято стало настільки популярним серед користувачів Інтернету, що у 2016 році це свято отримало власний гімн. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Аліна Кулик

Коментарі