Оголосили номінантів на першу премію КІНОКОЛО

Джерело: Артхаус Трафік

Комітет національної премії кінокритиків України КІНОКОЛО оголосив номінантів на першу премію.

"Премія, що була заснована у 2018 році, визначить досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. На премію номінувалися стрічки українського виробництва, які були вперше показані в Україні з 1 жовтня 2017 року по 30 вересня 2018 року включно, а саме мали кінотеатральний прокат на території України або були показані вперше на українському кінофестивалі. Лауреати премії будуть оголошені на урочистій церемонії 26 жовтня під час відкриття кінофестивалю "Київський тиждень критики", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, премія присуджується у номінаціях за найкращі повнометражний ігровий фільм, короткометражний ігровий фільм, документальний фільм, відкриття року, режисера, акторку та актора.

Лідерами за кількістю номінацій стали драми "Донбас" Сергія Лозниці (4 номінації) та "Кіборги. Герої не вмирають" (3 номінації) Ахтема Сеітаблаєва.

До комітету премії входять кінокритики та кінознавці, які є членами ФІПРЕССІ; українські кінокритики, чиї рецензії та критичні матеріали виходять у друкованій пресі, онлайн-медіа, на радіо та телебаченні; журналісти, які видають аналітичні матеріали про українське кіно у ЗМІ.

"Київський тиждень критики" - це міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів з найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками. До програми фестивалю увійдуть фільми з лайн-апів головних світових кінофестивалів цього року, а також стрічки, що мали значний вплив на історію кінематографа або присвячені визначним діячам кіномистецтва.

У 2018 році фестиваль проходитиме вдруге – з 26 жовтня по 1 листопада, у кінотеатрі "Жовтень". Програма фестивалю та початок акредитації на покази будуть оголошені 1 жовтня на сайті www.kcw.com.ua

Організатори кінопремії - Спілка кінокритиків України, Асоціація "Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське!" та компанія "Артхаус Трафік" за підтримки Держкіно та Українського культурного фонду.

Номінанти:

Найкращий повнометражний ігровий фільм: "Донбас" (реж. Сергій Лозниця),

"Вулкан" (реж. Роман Бондарчук), "Гiрська жiнка: На вiйнi" (реж. Бенедикт Ерлінгссон), "Кіборги. Герої не вмирають" (реж. Ахтем Сеітаблаєв).

Найкращий короткометражний ігровий фільм: "Mia donna" (реж. Павло Остріков), "Штангіст" (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук), "Крокодил" (реж. Катерина Горностай), "Поза зоною" (реж. Нікон Романченко).

Найкращий документальний фільм: "Дельта" (реж. Олександр Течинський), "Міф" (реж. Леонід Кантер, Іван Ясній), "Будинок "Слово" (реж. Тарас Томенко), "Михайло та Даниїл" (реж. Андрій Загданський).

Відкриття року: "Коли падають дерева" (реж. Марися Нікітюк), "Герой мого часу" (реж. Тоня Ноябрьова), "Сторожова застава" (реж. Юрій Ковальов), "Міф" (реж. Леонід Кантер, Іван Ясній).

Найкращий режисер: Сергій Лозниця - "Донбас", Олександр Течинський - "Дельта", Тета Цибульник, Еліас Парвулеско - "Dendro dreams", Павло Остріков - "Mia donna", Ахтем Сеїтаблаєв - "Кіборги. Герої не вмирають".

Найкращий актор: Георгій Делієв - "Донбас", В'ячеслав Довженко - "Кіборги. Герої не вмирають", Сергій Степанський - "Вулкан", Сергій Фролов - "Таємний щоденник Симона Петлюри".

Найкраща акторка: Анастасія Пустовіт - "Коли падають дерева", Ірма Вітовська - "Брама", Олеся Жураківська - "Донбас", Наталія Половинка - "Тера".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі