Волинська промислово-сільськогосподарська виставка 90 років тому

Джерело: Монітор волинський

1928 р. у Луцьку відбулася Волинська промислово-сільськогосподарська виставка. Участь у ній взяли великі й малі виробники з усієї Волині та різних куточків Другої Речі Посполитої.


На українських землях за часів Російської імперії найбільші виставки-ярмарки проходили в Києві та Одесі. На Галичині найбільша та найвідоміша Промислово-рільнича виставка відбувалася у Львові. Її започаткували ще в 70-х роках ХІХ ст., але по-справжньому відомою вона стала в 1894 р. Експозиція тривала з 5 червня до 10 жовтня під назвою Загальна крайова виставка. Подія була настільки значима і грандіозна, що з цієї нагоди видали навіть дві літографічні поштові картки, одні з перших видових поштових листівок на українських землях.

 

Lviv

 

lviv 2

Листівки з промислово-рільничої виставки у Львові в 1894 р.


У вересні 1908 р. відбулася перша Луцька промислово-сільськогосподарська виставка. З відповідною ініціативою виступили Луцьке товариство сільського господарства на чолі зі Щенсним Понятовським, колишнім депутатом Державної думи, торговий директор Валевський та секретар товариства Едмунд Гродзький. На першій виставці не обійшлося без недоліків: вона представляла не всі галузі сільського господарства, також у ній не брали участі дрібні виробники. Незважаючи на це, виставка стала визначною подією в суспільному житті повітового Луцька. Промислово-сільськогосподарська виставка дала певний поштовх для розвитку сільського господарства і промисловості Волині. Першим її керівником був граф Володимир Грохольський.

 

wystawa 1908

Луцька промислово-сільськогосподарська виставка. 1908 р.


Після Першої світової війни виставка відновила свою діяльність зі значно більшим розмахом. Для її проведення відводили досить велику територію: від військових казарм і штабу 24-го піхотного полку на вулиці Пілсудського до католицького цвинтаря (нині меморіал) і стадіону. Західною межею виставки була вулиця Пілсудського (нині кінець вулиці Винниченка – початок Стрілецької).

 

4568

Загальний вигляд виставки. На першому плані – сільськогосподарська техніка Торгово-рільничого синдикату в Рівному й Луцьку

 

4517

Загальний вигляд виставки від вулиці Ягеллонської


Головним будинком виставки й місцем розташування комітету було приміщення «Польської матиці шкільної» (нині приміщення СБУ на проспекті Василя Мойсея). Друге приміщення виставки розмістилося у казармі 24-го піхотного полку.

 

4527

Комітет Волинської виставки. Фото зроблене біля головного будинку виставки.


Волинська промислово-сільськогосподарська виставка тривала 1–6 вересня 1928 р. Її керівним органом був комітет, який очолив заступник волинського воєводи Казімеж Гінтовт-Дзєвалтовський. Почесними гостями заходу були волинський воєвода Генрик Юзевський та міністр сільського господарства Кароль Нєзабитовський.


Особливе місце займав павільйон Олицької ординації князя Януша Радзивіла. Звичайно, на виставці були представлені в основному промислова продукція, товари харчової промисловості та сільського господарства. Але, крім цього, на ній ознайомлювали зі своєю діяльністю, наприклад, Рільничий банк, страхове товариство «Snop» і редакції різних періодичних видань («Народний вісник», «Ziemia Wołyńska», «Przegląd Wołyński», «Ilustrowany Kurier Codzienny»). Діяв також історично-етнографічний відділ, мали свої стенди Ліга повітряного і протигазового захисту та Єврейське товариство охорони здоров’я з Рівного. В окремому залі розміщувалися текстильні вироби волинських майстрів.

 

4562

Сільськогосподарська техніка зі Здолбунова


Свою продукцію на Волинській промислово-сільськогосподарській виставці представляли не тільки місцеві підприємці, але й виробники з різних куточків Польщі. Були тут і всі найбільші луцькі виробники. Цікавим фактом є те, що павільйон заводу «Брати Свобода» експонував сільськогосподарські машини та продукцію концерну SKF, у склад якого нині входить Луцький підшипниковий завод. Свої вироби презентувала також «Гданська корабельня». Широко була представлена деревообробна промисловість. У заході брали участь підприємства, які займалися переробкою продукції рослинництва і тваринництва.

 

4565

Сільськогосподарська техніка й павільйон заводу «Брати Свобода»


Звичайно, були на виставці найбільші волинські броварні: Земана та Шнайдера із Луцька та «Бергшльос» із Рівного. Окремий зал займали стенди волинської цукроварні зі Шпанова. Фірма «Д’яболо-Сеператор» представила обладнання для переробки продукції тваринництва. Чудові зразки художнього паркету та матеріалів для підлоги запрезентували «Заклади Оржевські» з Оржева та Клеваня. Зі своїми експонатами ознайомлювала відвідувачів каменоломня «Скала» із Сарненського повіту. Підприємство «Шиферпол» із Рівного показувало зразки продукції для дахів. «Рільничий синдикат» із Грубешова представив різноманітні машини й обладнання для сільського господарства. Кременецький повіт експонував глиняні вироби та зразки вишиванок.

 

4558

Павільйон броварні Шнайдера

 

4549

Броварня Земана

 

4551

Павільйон броварні Земана


Виробники сільськогосподарської продукції також були дуже широко представлені на виставці. Особливе місце посідали підприємці, які займалися селекцією насіння та овочів. Зразки насіння представив І. Рожанський із села Кухари Ковельського повіту та Олександр Сумовський із села Замличі. Зразки селекції фруктових дерев показала Софія Богушова із села Довгошиї Луцького повіту.


Найбільшу площу займала виставка породистих коней, яка викликала величезний інтерес у відвідувачів. Своїх вихованців показали князь Хуберт Любомирський з Александрії, граф Потоцький із села Бегень Рівненського повіту, граф Станіслав Чацький із Порицька та граф Єзєрський із Воротніва. Велику площу займала стайня Владислава Гутовського з маєтку Суходоли на Володимирщині. Також своїх коней презентували графи Ледуховські з Острожця, Фалемичів і Смордви та ще багато господарів. Крім коней, представлені були корови різноманітних порід та вівці.

 

4531

Міністр відвідує виставку коней


Волинська промислово-сільськогосподарська виставка 1928 р. у Луцьку мала на меті оживити економіку всього регіону. Вона передувала створенню «Волинських торгів» у Рівному, які з 1929 р. стали регулярними і були третіми за величиною в довоєнній Польщі.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Віктор ЛІТЕВЧУК

Коментарі