День батька: історія та традиції

Джерело: https://znaj.ua

Щорічно 3 неділю вересня в Україні відзначається світле свято День батька. В цьому році дата випала на 16 вересня.

День батька 2018 в Україні: історія свята

У США це свято вперше провели 17 червня 1910 року. Міжнародним День батька став у 1966 році, коли в США його визнали національним. Пізніше його стали відзначати європейські країни, Канада, Японія і навіть ПАР. Проте в сучасній Україні, свято офіційним не вважається.

 

День батька в Україні фактично створила з нуля ГО "Міжнародний центр батьківства" в 2006 році. Було також проведено акцію по збору підписів для президента з вимогою офіційно його затвердити, але безрезультатно.

18 вересня 2009 року Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та батьківства оголосив третю неділю вересня Днем батька.

 

 

З 2013 по 2016 рік уряд мав розробити проект з програмами святкування Дня батька, але на 2015 рік було видано лише рішення, схвалене Президентом, що всі питання по створенню Дня батька та програми забезпечення батьківських прав потрібно вирішити до 2020 року.

Таким чином, в Україні утвердилися дві дати святкування Дня батька, і жодна з них не підтверджена законодавчо.

 

 

Як відзначити День батька?

У США це свято дуже швидко прижилося. І тут придумали чудову традицію: в День батька американці намагаються допомогти татам-одинакам, що самостійно виховують дітей. Можете і ви підключитися до цієї традиції. Допомагати іншим - добра справа.

 

День батька

День батька

Щоб приділити своєму батькові належну увагу в цей день, можна також організувати такі заходи:

  • Якщо батько любить рибалити, влаштуйте похід на річку, озеро з пікніком. Ловити рибку в такий день йому буде дуже приємно, тим паче, якщо це заняття йому до душі. У якості подарунка можна піднести вудку, набір блешень, термосумку або сумку для рибальських снастей чи аксесуарів тощо.
  • Влаштуйте сімейну вечерю. Можна приготувати смачні страви. Але спочатку сходити до кінотеатру або подивитися цікавий фільм удома. А потім повечеряти в колі сім'ї, переглянути альбом із фотографіями. І тоді вечір спогадів стане більш пам'ятним.
  • Як відомо, багато чоловіків люблять футбол. Тоді, якщо є матч, можна подарувати квиток або влаштувати сімейні змагання, ігри на стадіоні. А потім відправитися на пікнік.
    Деякі чоловіки люблять театри, концерти. Так чому б цей день не провести в глядацькій залі? Потім можна відправитися до кафе або ресторану й продовжити захід.
  • Відсвяткувати День батька можна й у сауні: попити гарячого чайку, поплавати в басейні, попаритися. Відмінне проведення часу йй для здоров'я корисно!
    Але що батькові в цей день можна ще подарувати? Чим його здивувати? Який подарунок краще всього піднести?

Вибираємо подарунки для тата

Звичайно ж, жодне свято не обходиться без подарунків. Висловити йому свою любов і повагу можна словами. А подякувати за надану увагу подарунком. Хочете вибрати щось оригінальне й здивувати батька? Тоді - вперед, вибирайте дуже вдалий для нього:

  • Настільний футбол - не тільки дитяча радість. Ця гра приносить багатьом дорослим чоловікам справжню радість. Якщо він - завзятий футболіст, то тут нічого й думати.
  • Якщо є автомобіль, можна подарувати потрібну річ для машини. Наприклад - навігатор, який-небудь аксесуар або відеореєстратор.
  • Дуже дорого? Зробіть подарунок своїми руками! Можна приготувати різні вироби, які сподобаються улюбленому татові. Наприклад, зробити картину з відбитком ніжки або ручки сина/дочки або намалювати її. Оформити святкові гірлянди у вигляді чоловічих краваток, намалювати веселі картинки або зробити листівки своїми руками. Як варіант - виготовити та вручити медаль «Кращому татові». Ідеї можуть бути найрізноманітнішими: від органайзера з порожніх банок до брелоків та печива, зроблених власноруч.
  • Батькові, який любить читати, звичайно ж, варто подарувати книгу. Якщо дозволяють кошти, дружина може піднести чоловікові в якості подарунка за виховання дитини електронну книгу.
  • Людині творчій сподобається картина, карикатура, колаж.
  • Розтопити серце батька зможе наручний годинник.

 

Подарунок на День батька

Подарунок на День батька

Але все-таки найкращий подарунок - це відмінний настрій, турбота і увага, приємні слова. 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі