Чи існувало місто скарбів інків насправді?

Джерело: Znaj.ua

Спадщина доколумбових цивілізацій досі являє собою важливий пласт історико-культурних пам'яток.

Вони можуть дозволити вченим краще зрозуміти не тільки місцеву американську етнонаціональну тканину, але і саму логіку освоєння Нового світу, з якого, як відомо, почався наш, глобальний, світ.

 

Ця трагедія сталася в тридцяті роки XVI століття. Жорстокість іспанських конкістадорів, так само як і внутрішні протиріччя і чвари, привели до того, що в кінці кінців впала велика давньокечуанська імперія інків - Тауантінсуйо, а разом з нею пішли в небуття безцінні багатства.

Легенда про Пайтіті, наповненому казковими багатствами тому іноді подається як синонім Ельдорадо, сходить до колоніальних хронік іспанців, які прибули в Новий світ на пошуки багатств і пригод.

Що ж це за місто, оповите таємницею століть, що означає його назва і чи існувало воно насправді?

У походження слова Пайтіті є різні версії:

- походить від «пайкікін», що на мові індіанців кечуа означало «такий же».

- від слова «пай» - «батько» і «тіті» - «пума», або, як говорить ще одна гіпотеза, містить в собі вказівку на озеро Тітікака.

Звідти походить легенда про те, що знаходиться на його дні золоте місто, яке й було таємничим Ельдорадо.

Інше можливе пояснення назви - знаходиться поблизу від міфічного міста річка Пайтіті, або Патіті, вказівки на яку зустрічаються в деяких записках мандрівників  століття, але встановити, яка з річок Південної Америки могла носити в той час таку назву, поки не вдалося.

Перша згадка про місто зв'язується з 1542 роком і «Доповіді про походження і правлінні інків» Хуана де Бетансоса.

Одним же з перших популяризаторів легенди і наукових пошуків, пов'язаних з Пайтіті, в сучасний період став видатний перуанський історик Енріке Урбано, який призвів в 1970 році такі індіанські свідоцтва.

Великий внесок у вивчення феномена покинутого міста внесла знайдена в 1839 році так званий Рукопис 512, складений століттям раніше португальською експедицією, яка здійснила похід вглиб американського континенту.

Мисливці за індіанцями, подорожували близько 10 років і повідомляли про нібито знайдені ними покинуті міста. Вони докладно описували вулиці, будинки, які були двоповерховими, храм і палац.

Точне місцезнаходження міста досі встановити не вдається, але завдяки інтересу до легенди, на даний момент зроблено безліч археологічних відкриттів і виявлений ряд пам'яток епохи інків.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі