79 років тому авіаконструктор з України підняв у повітря свій перший гелікоптер

Джерело: Gazeta.ua

79 років тому авіаконструктор українського походження Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший гелікоптер.

Політ здійснювався в США, в кількох метрах над землею. У повітря підняли модель гелікоптеру Vought-Sikorsky-300. Німецький авіаконструктор Генріх Фокке і його послідовники використовували поперечну схему. Ігор Сікорський продовжував доопрацьовувати одногвинтову схему із хвостовим рульовим гвинтом. Зрештою вона і стала панівною.

Протягом десяти років його фірма стала провідним виробником вертолітної техніки за кордоном. Гелікоптери Сікорського марки "S" 1941 року були прийняті на озброєння Збройними силами США.

Фірма Сікорського "Сікорські Ейркрафт" створила 17 базових літаків та 18 гелікоптерів. З придбанням ліцензій на виробництво машин цієї марки розпочався розвиток вертольотобудування у Великій Британії та Франції. Про високу гарантію польотів на гелікоптерах Сікорського свідчать факти постійного використання їх президентами США як VIP-транспортних засобів.

Ігор Сікорський біля свого першого гвинтокрила у формі студента КПІ. Фото: http://day.kyiv.ua/

Ігор Сікорський біля свого першого гвинтокрила у формі студента КПІ. Фото: http://day.kyiv.ua/

Крім того, на гелікоптерах Сікорського Sikorsky S-61 вперше здійснено переліт через Атлантику і Тихий океан з дозаправкою у повітрі.

Довідка: Ігор Сікорський - авіаконструктор і підприємець українського походження, тривалий час мешкав і працював на території США. Ідею гелікоптера йому навіяли малюнки повітряного ґвинта Леонардо да Вінчі. 1918 року емігрував до США, де 1923 року заснував авіабудівну компанію. Автор літаків-велетнів "Ілля Муромець", S-29А. Конструктор першого в США літака-амфібії.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі