Козацька чайка «Спас» збирається у похід Чорним морем і Дунаєм

Джерело: Gazeta.ua

Козацька чайка «Спас», збудована у Львові за кресленнями ХVII ст., збирається у похід Чорним морем і Дунаєм.

Вирушатиме 27 вересня із Білгород-Дністровська на Одещині до українських міст Вилкове та Килія. Триватиме подорож до 6 жовтня.

 

«Будемо шукати та документувати розповіді та враження про життєвий устрій нащадків запорізьких і донських козаків, які переселилися до буджацьких степів та на Дунай після зруйнування Запорізької Січі російською імперією. Спілкуватися із рибалками, які свого часу втекли від реформ та утисків на край світу до плавнів», - каже Роман Рось, ініціатор і будівничий чайки.

 

Роман Рось

Роман Рось

Учасники проекту хочуть привернути увагу до регіону та його самобутності. У поході знімуть документальний фільм. Покажуть у рамках Міжнародного фестивалю «Кіно-маршрут», що відбудеться у жовтні та листопаді цього року.

Також організують виставку живопису та фотографій із текстами письменників, учасників проекту та створять фотоальбом – знайомство з краєм старовірів, козаків і рибалок. Будуть експонуватися на виставках, акціях Фонду та презентаціях проекту «Відкрити нове море - 2019» в Івано-Франківську, Львові та Києві.

У команді чайки 12 людей. Серед них керівник проекту, помічник, режисер, оператор, фотограф, письменник, капітан. 
Цей похід є підготовкою до міжнародного проекту «Відкрити нове море» - подорожі козацької чайки «Спас» до Франції.

Козацька чайка «Спас» була збудована учасниками фонду розвитку туризму «Витоки» 2006-го у селі Раковець під Львовом. За цей час вона побувала у Грузії, відкривала парад ВМС, була в Азовському морі, обійшла Крим і кілька разів ходила по Дніпру та Південному Бузі. Це друга чайка, яку збудували біля Львова. Перший корабель – «Пресвята Богородиця» – спустили на воду 1991-го.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі