Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання

Джерело: Gazeta.ua

Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання Х ст. Вчені припускають, що тут була похована жінка.

Залишилися тільки кістки ніг. Верхня частина тіла та череп знаходяться у провалі. Також у похованні було знайдено бронзову шпильку. За словами археолога, такими користувалися жінки-ткалі.

"До побудови Софійського собору на цьому місці існував могильник. Ми можемо припускати, що це язичницьке поховання", - каже археолог Тимур Бобровський. - Цілком можливо, що це жіночі останки. Пізніше ми передамо кістки антропологам, які визначать стать і вік. Можливо, ми знайдемо й інші деталі убору: персні, браслети, сережки" .

За 2 місяці розкопок археологам вдалося знайти залишки стін великого дерев'яного будинку другої половини XVII - початку XVIII ст. Він міг бути чернечого келією. Тут знайшли 6 монет . Із них 5 польських XVII ст., шеляг і півтораки. Знайшли і одну російську монету XIX ст. Відкопали також заготовку свинцевої печатки і одну печатку із зображенням святого Георгія та хреста XI-XII ст. Печатка, ймовірно, належала одному з церковних ієрархів Софійського собору, пише "Сегодня".

Триватимуть розкопки ще близько 2 місяців. Усі знайдені артефакти археологи передадуть до фондів нацзаповідника.

"Сподіваємося, буде зроблена окрема експозиція, присвячена археології собору і садиби. Що ж стосується знайдених останків, то після дослідження ми поховаємо їх на цій же території", - говорить Бобровський.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі