Як картина із зруйнованим містом зробила художника відомим

Джерело: Gazeta.ua

Картину "Герніка" іспанського художника Пабло Пікассо передали США Іспанії на знак визнання перемоги демократії у країні 10 вересня 1981 року. Разом із іншими мистецькими творами ХХ ст. "Герніку" 1992-го передали до Музею королеви Софії (Мадрид), де вона зберігається нині.

26 квітня 1937 року без жодного попередження німецькі літаки з легіону "Кондор", надісланого Адольфом Гітлером на допомогу Франсіско Франко, провели 3-годинне бомбардування Герніки. Хоча формальною метою атаки був сусідній міст, у Герніці загинуло до 1650 жителів і близько 900 були поранені. Це засудила вся світова спільнота. Трагедія надихнула Пабло Пікассо на створення відомої картини "Ґерніка", яка драматично показувала страждання цивільного населення під час війни. Пікассо лише за 3 тижні створив велике в прямому (3.5х8.5 м) і переносному значенні полотно, у котрому передав жах війни й негуманного ставлення людини до собі подібних.

Картина із зруйнованим містом зробила художника відомим

Митець завершив картину в середині червня 1937-го. Пікассо зображує стражденних людей, тварин і будівлі, котрі виділяються серед насильства та хаосу. Загальна сцена картини розміщена в кімнаті, де зліва стоїть бик із широко розкритими очима над жінкою, котра сумує за мертвою дитиною на руках. У центрі картини зображено коня, який падає в агонії від того, що пронизаний списом. Центральним фокусом картини є велика зяюча рана в боці коня.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі