Конфлікт у Ужгороді. Відомі українці звертаються до прем'єра Гройсмана

Джерело: Історична правда

В Ужгороді вже тиждень не вщухають пристрасті навколо реконструкції набережної Незалежності, яка є частиною пам'ятки містобудування місцевого значення Малий Ґалаґов, що знаходиться на шляху номінування до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Цей урядовий квартал має виняткову цінність завдяки унікальній концентрації об'єктів архітектури міжвоєнного модернізму. Також в межах набережної Незалежності розташований інший історико-культурний об'єкт — пам'ятка садово-паркового мистецтва "Липова алея", закладена у 1928 році.

 

 Мітинг-протест. Фото: Сергій Гудак

 

Міська влада планує реалізувати проект оновлення набережної, який не погоджений з органами культурної спадщини та не враховує, що роботи проводитимуться на потенційному об'єкті ЮНЕСКО.

Проти необдуманого втручання в історичне середовище виступили громада міста Ужгород та місцеві громадські організації. Минулого тижня вже відбулось фізичне блокування мешканцями міста незаконних робіт на об'єктах культурної спадщини, а у неділю громада організувала масштабний для невеликого Ужгорода мітинг-протест, в якому взяли участь близько півтисячі осіб.

 Мітинг-протест. Фото: Сергій Гудак

 

Оскільки оновлення набережної Незалежності в Ужгороді реалізовується за рахунок державних субвенцій, відомі українські культурні діячі, громадські організації, вітчизняні та закордонні експерти вирішили звернутись до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням втрутитись у ситуацію, щоб зберегти об'єкт, що має виняткове національне та світове значення.

 

Підписантів і звернення можна подивитися тут.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі