Мільйони років тому Антарктиду населяли динозаври

Джерело: Znaj.ua

 

Під час антарктичної експедиції група вчених з Австралії, США та Південної Африки виявила більше тонни скам'янілостей і останків динозаврів віком до 71 мільйона років.

Про унікальне відкриття ABC News розповів науковець з Квінслендського університету Стів Селісбері (Steve Salisbury). Разом з колегами з інших наукових установ світу він працював на островах Джеймса Росса і Вега в Антарктиді. Ці острови входять в число небагатьох місць регіону, де влітку наявність снігу мінімально. При цьому гірські породи ведуть свою історію з часів динозаврів.

В крейдяний період Антарктида виглядала зовсім інакше. Про морози не було й мови — льодовики існували лише високо в горах. У джунглях ж бродили великі травоїдні, такі як виявлений нещодавно вид Glacialisaurus hammeri та не менш великі хижаки Cryolophosaurus, крилофозаври.

 

Викопні останки останніх були виявлені дослідниками порівняно недавно. Довгий час вважалось, що ці динозаври повинні володіти підшкірним шаром жиру — лише в 2003 році з'ясувалося, що територія їх проживання більше нагадувала тропіки, ніж крижану пустелю.

Перші останки динозаврів, виявлені в Антарктиді, були знайдені саме на острові Джеймса Росса: відкриття зробили археологи з Аргентини в 1986 році. Успіхом увінчалися і дослідження, проведені фахівцями в 2006 році, проте в обох випадках мова йшла про одиничні зразки скам'янілостей.

 

Вже зараз відомо, що серед знахідок — останки плезіозаврів і мезозаврів (морських ящерів, відомих з голлівудського фільму про юрський період), а також різних птахів, в тому числі качок, що жили в кінці крейдяного періоду.

 

Час циклічий. І хто знає, можливо через кілька тисяч років Антарктида знову звільнитися від кайданів льоду і тут знову з'являться тварини. Можливо, навіть динозаври.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі