Оцифрували колекцію Леонардо да Вінчі

Оцифрували колекцію Леонардо да Вінчі

Науковці музею Вікторії та Альберта в Лондоні оцифрували і виклали у вільний доступ щоденники Леонардо да Вінчі. Тепер кожен зможе подивитися революційні ідеї і концепції художника епохи Ренесансу.

Щоденники назвали Codex Forster I в честь Джона Форстера, який заповідав їх разом зі своєю бібліотекою музею ще в 1876 році. "Кодекс" складається з двох щоденників, які були з'єднані в один після смерті Леонардо, тому всередині є записи різного періоду: більш ранні - близько 1487-90 (Мілан), і більш пізні - близько 1505 (Флоренція). Щоденники датуються періодом, який Леонардо провів на міланському суді, в той час художник вивчав гідротехніку - звідси ескізи інструментів для риття каналів, а також пристосувань для підняття і переміщення води. Серед іншого на сторінках щоденника є трактат з геометрії і вимірювання твердих тіл.

У музеї також зберігаються ще два томи з трьома іншими щоденниками да Вінчі, називаються вони відповідно Codex Forster II и III. Повідомляється, що в 2019-му році на честь 500-річчя від дня смерті художника інші щоденники також будуть викладені у відкритий доступ.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі