Під Львовом руйнується храм XVIII століття

Джерело: Збруч

У 12 кілометрах від центру Львова розташований один із найкращих зразків барокових храмів – костел Всіх Святих у селі Годовиця, збудований у 1751–1758 роках.

Творіння відомого архітектора Бернарда Меретина та геніального скульптора Йогана Георга Пінзеля протягом останнього півстоліття повільно вмирає.  

На стінах та склепіннях досі є фрагменти фресок, які виконав наприкінці ХVІІІ століття художник Александр Ролинський. Та після пожежі 1974 року, коли згорів дах костелу, вони залишилися сам-на-сам з силами природи. На той час храм був господарською будівлею місцевого колгоспу.

Основною окрасою храму був вівтар, скульптури якого виконав Йоган Пінзель. Сьогодні їх зберігають у фондах Львівської національної галереї мистецтв. У костелі від вівтаря залишився лише хрест. 2012 року сім скульптур із Годовиці стали центром експозиції Пінзеля у паризькому Луврі.

Вази на фасаді костелу, які збереглися досі, теж, імовірно, руки самого Пінзеля або ж когось із його учнів.  

Авторству Меретина та Пінзеля також належать такі відомі споруди, як Святоюрський собор у Львові та ратуша в Бучачі.

Сьогодні стан костелу Всіх Святих у Годовиці жахливий – провалений дах, частково поруйновані стіни, великою мірою знищені стінописи. Грошей на реставрацію в Україні нема. Після паризької виставки робіт Пінзеля французька сторона висловила готовність профінансувати відновлення храму. Проте плану, як робити реставрацію, скільки це може коштувати та потребує часу, немає. Грошей на документацію ні держава, ні область не дають, попри те, що споруда є пам’яткою архітектури і про загрозу її повної втрати говорять давно.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі