В Україні стартує акція, присвячена 85-річчю Голодомору

Джерело: Gazeta.ua

1 вересня стартує Міжнародна акція, присвячена 85-річчю Голодомору, «Запалімо свічку пам'яті!» Її розпочнуть о 13.00 в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» у Києві. Там проведуть панахиду за жертвами Голодомору за участю духовенства Української греко-католицької церкви та та Української православної церкви Київського патріархату.

Акція триватиме впродовж 85 днів. Світовий конгрес українців має намір щодня проводити її в іншій країні. У різних містах будуть влаштовувати церемонію запалення Свічки пам'яті. Завершиться міжнародна акція в Україні 24 листопада в День пам'яті жертв Голодомору.

«Серед мільйонів жертв геноциду української нації, організованого і здійсненого московською окупаційною владою у 1932–1933 роках, велику частку складали діти. Тому при проведенні пам'ятного заходу особливу увагу приділять саме дітям – жертвам Голодомору, які не змогли сісти 1 вересня 1933 року за шкільні парти. Відтак в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» презентують виставку «Вкрадене дитинство». Публічно оголосять частину Мартирологу – імена 85 вбитих голодом дітей, та запалять свічки для вшанування пам'яті померлих», - повідомляють організатори.

До проведення акції приєднались Міністерство закордонних справ України, Український інститут національної пам'яті та Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».

Від Голодомору 1932-1933 років найбільше постраждали не південні регіони, як вважають історики, а центр України. До такого висновку дійшли українські дослідники Гарвардського університету. Учені провели унікальне розслідування в межах проекту «МАПА. Цифровий Атлас України».

«Найбільш суворий голод, найбільша кількість загиблих була на території сучасної Київської, Полтавської та Черкаської областей. Перед тим існувало уявлення, що більшість постраждали на півдні України. Бо південь був традиційний регіон, де через засухи голоди повторювалися. Голод 1932-1933 року не накладається на ту саму карту, на яку накладаються інші голоди. Він був штучним», - каже директор Українського дослідницького Інституту в Гарварді, професор Сергій Плохій.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі