Сигналу «SOS» – 110 років

Джерело: Znaj.ua

Семюель Морзе – винахідник названої в честь нього абетки, про яку ви, швидше за все, чули. Моряки і льотчики використовують її для ефективної комунікації. Вона являє собою досить складну систему тире і крапок.

Одне з найпопулярніших «слів» в абетці Морзе - SOS. Його склад: 3 крапки, 3 тире, 3 крапки. Це універсальний сигнал лиха. Вважається, що SOS розшифровується як «врятуйте наш корабель» або «врятуйте наші душі». Насправді, це не зовсім так.

Чому ж моряки і льотчики використовують саме цю абривіатуру? Все дуже просто - таке поєднання запам'ятати легше всього. Саме тому воно стало універсальним сигналом лиха.

На міжнародному рівні воно використовувалося не завжди. Раніше сигнал тривоги заміняла абревіатура CQD. У 1904 році Гульєльмо Марконі взяв загальний британський сигнал CQ і додав до нього літеру D, що означала «лихо» (distress). І так само, як люди помилково інтерпретують SOS, тоді вони подумали, що CQD означає «прибути терміново, небезпека» (come quick danger).

Вже через два роки, в 1906 році, сигнал CQD змінили на SOS, подумавши, що такий простий, впізнаваний сигнал буде набагато легше запам'ятати. В 1908 році він офіційно став новим універсальним закликом про допомогу, але для повного впровадження все ж потрібні були роки. Наприклад, коли Титанік потонув, він подавав сигнал CQD, але, не отримавши ніякої відповіді, перейшов на SOS.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі