Шкільний статут 1624 року луцької братської школи

Джерело: Район.Луцьк

До початку нового навчального року ознайомимо з цікавим давнім документом, який розповідає про правила та обов’язки учнів XVII століття.

У статуті 1624 року «Греко-латино-слов'янської школи» йдеться про права та заборони для луцьких учнів. Що змінилось з того часу можете порівняти, прочитавши кілька найбільш яскравих цитат:

«Кожен, хто тільки до наших шкіл для науки прийде, зголосившись ректору, за його дозволом, надалі має придивлятися три дні наукам та порядкам».

Тобто, перед прийняттям до школи встановлювався триденний іспитовий термін.

«І коли буде вписаний до великого шкільного реєстру, прийнятий і причислений буде до спудеїв, давши до шкільної скарбниці грошей».

Отож, після зарахування варто було внести плату за навчання.

«Кожен повинен буде віддавати досконале, а властиво безсловесне послушенство старшому і тому, кому старший доручить, у всьому з ним радячись, слухатиметься без жодної неволі та шемрання».

В школі була своя ієрархія. Учнів вчили слухати та поважати старших.

«На шкільних годинах усі в школі рано й по обіді мають бути присутні, приходити вчасно з усілякою тихістю, без розмов та шептів, мигів та переходів поміж себе, кожен сідаючи на своєму місці, а що тільки вчитель читати, розповідати чи диктувати буде, слухати, розуміти й пам’ятати має, намагаючись щосили, щоб усе почуте подібно міг висловити вчителю».

На навчання учні повинні були приходити без запізнень, записки від батьків у XVІІ столітті не проходили. Прийшов, вчишся і слухаєш вчителя.

«Жоден жодної речі, особливо поміж себе, як всередині шкіл, так і з надвір’я, нічого не ставити, ґендлювати, купувати й продавати без відома вчителя не має, запевне те розуміючи, що кожна така справа чи вчинок є крадежем, а відтак і гріхом смертельним».

Учням категорично заборонялось торгувати, це прирівнювали до смертного гріха.

«Жоден не має важити чинити щось без відома вчителя: або в школі зовсім не бути, або пізно, тобто не в призначеному часі прийти, або передчасно відійти. А коли, либонь, неприсутності, либонь, загайки, либонь, відходу буде якась ґвалтовна причина… прощення має взяти. Бо хто запізниться або раз у школі не буде, суворо покарається…».

В школі привчали до пунктуальності та дисципліни. Запізнився – вибачайся, а ні, то чекає покарання.

«Що лишень буде мовитися чи діятись у школі, жоден не має того виносити за шкільного порога».

Також учні не могли розголошуватись про те, що відбувається на території школи.

«На жодні непоштиві бесіди або бенкети жоден не має ходити і з тими, котрі те чинять, жодного спілкування й товариства не заводити…».

Розваги учням також заборонялись категорично.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі