Село на Волині відсвяткувало 500-літній ювілей

Джерело: Район. Володимир-Волинський

У неділю, 26 серпня 2018 року, День села урочисто відзначили у селі Хобултова на Волині.

Цьогорічне святкування не схоже на жодні попередні, розповідають організатори, адже у 2018 році минає 500 років відтоді, як в історичних документах вперше з'явлилася згадка про Хобултову. Піснями, танцями, конкурсами та веселими розвагами відзначили цю подію хобултівчани, - йдеться на офіційному сайті Володимир-Волинської РДА.

Територія села була заселена ще в давні часи. Про це свідчать археологічні знахідки на ґрунтах села в урочищі Корчунок знайдено залізну булаву, черепки посуду з періоду мандрівки народів — меч, нараменники, знаряддя праці, посуд доби бронзи (III тисячоліття до н. е.).

Вперше Хобултова згадується в історичних документах 1518 року у зв'язку з наданням польським королем Сигізмундом І феодалу Костюшку, якому в той час належало село, грамоти на право стягати мито з проїжджих купців. З 1545 року Хобултова стала власністю панів Костюшковичів. Останні також стягували мита з купців, але робили це самовільно, не маючи грамоти від короля. У 1570 році в маєтку Костюшковичів, яким належали, крім Хобултови, села Люботин та Яковичі, було 60 димів, 20 городників і 6 боярських дворів. Населення займалося хліборобством, було кілька ремісників.

Справжнім лихом для селян були усобиці феодалів, збройні наїзди на сусідні маєтки. Такі наїзди Костюшковичів стали особливо частими в кінці XVI і в першій половині XVII століття. Пограбоване майно вони перевозили до свого маєтку. Але одночасно й інші феодали чинили збройні наскоки на Хобултову, під час яких знищували межові знаки, розорювали і грабували господарства селян. Посилення кріпосницького гніту і наїзди викликали численні втечі селян. Тому Хобултова майже не зростала — в 1628 році тут було всього 45 димів.

Повстання Хмельницького

Коли звістка про перемоги козацького війська на чолі з Богданом Хмельницьким у 1648 році дійшла до Волині, на боротьбу з шляхтою повстали і українські селяни Володимирського повіту, в тому числі і мешканці Хобултови.

Посиленню визвольного руху на Волині сприяли козацькі загони, які Богдан Хмельницький відрядив до Володимирського повіту. Частина жителів приєдналася до них.

У вересні-жовтні 1648 року всією Волинню, у тому числі і Хобултовою, оволоділи повсталі селяни і козацькі війська. Але після укладення Зборівської угоди 1649 року до села знову повернулася шляхта і жорстоко розправилася з повстанцями. Посилився соціальний і національний гніт. Селян примушували відбувати щоденну панщину. Багато хобултовців відступили разом з козацькими загонами Хмельницького за Дніпро і там оселились.

Після третього поділу Польщі в 1795 році Хобултова, як і вся Західна Волинь, ввійшла до складу Російської Імперії. На той час у селі налічувалося 46 дворів і 209 жителів.

У складі Російської Імперії

Збільшення населення (у 1905 році в Хобултові налічувалося 493 жителі) і пов'язане з цим безперервне дрібнення селянських господарств поглиблювали майнову нерівність.

Незліченних страждань населенню Хобултови завдала перша світова війна 1914 –1918 рр. 60% працездатних чоловіків віком від 21 до 50 років мобілізували. Це поставило селянські господарства в скрутне становище — відчувалася нестача робочої сили. З наближенням фронту переважна більшість населення евакуювалася в східну частину України і в Росію. У травні 1915 року, коли царська армія, зазнавши поразки, відступила на схід, Хобултову, як і всю Західну Волинь, зайняли австро-німецькі війська.

Наприкінці 1918 року австро-німецькі загарбники залишили село, на зміну їм прийшли петлюрівці. В травні 1919 року в село прийшла польська армія. В серпні 1920 року Червона Армія зайняла Хобултову.

За Ризьким мирним договором село в складі Західної України відійшло до Польщі. У 1921 році за даними перепису населення в Хобултові та фільварку жило 689 чоловік, у тому числі 339 українців, 290 поляків.

У складі СРСР

19 вересня 1939 року Хобултова перейшла до СРСР згідно з пактом Молотова-Рібентропа

Вже 24 червня 1941 року Хобултову окупували німецько-фашистські загарбники.

Поряд з селом проходила залізниця Володимир-Волинський-Війниця, яка була повністю зруйнована в 1943 році УПА. В 1943році відбулося кілька нападів поляків і німців, які приходили з пляцувок Володимирівка та Фалемичі. Перший напад було вчинено 12 липня 1943 р., у цей самий день, що і на Писареву Волю, але з іншої пляцувки і з іншої сторони міста Володимира-Волинського. В цей день було вбито 10 чоловік. Всього в селі Хобултова від кількаразових нападів поляків загинуло 42 людини. З 40 дворів, які були на 1940 рік у селі , 26 були спалені німецькими військами.

17 липня 1944 року частини 1-го Українського фронту підійшли до Хобултови і зав'язали бій з гітлерівськими військами на околиці села поблизу Фалемичівської дачі. 18 липня 1944 року німці відступили. Почалася відбудова села.

Незалежна Україна

З моменту проголошення незалежності України село входить до Волинської області, Володимир-Волинського району.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі