В Україні з’явиться монета із зображенням вишу, що виїхав з окупованого Криму

Національний банк України випускає в обіг монету номіналом 2 гривні, присвячену 100-річчю Таврійського Національного університету імені Вернадського, який в 2015 році виїхав з окупованого Криму до Києва.

Про це повідомляється на офіційному сайті Національного банку України.

"(Монета) присвячена закладу вищої освіти, історія якого починає свій відлік від прийняття Постанови Кримського Крайового Уряду `Про заснування Таврійського університету. Після прийняття Постанови Таврійський університет було укомплектовано і 14 жовтня 1918 року урочисто відкрито у Сімферополі", - йдеться в повідомленні Нацбанку України.

За роки своєї діяльності університет розвивав такі наукові напрями як здоров`я людини, охорона навколишнього середовища, ресурсозбережні технології, інформаційні системи.

У листопаді 2015 року Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського переміщено до Києва з анексованого Криму.

Як зазначили в Нацбанку, дата введення монети в обіг - 28 серпня 2018 року.

На аверсі нової монети розмістили угорі - малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА, у центрі - логотип Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, по обидва боки від якого викарбувані рік заснування - 1918 і рік карбування - 2018.

На реверсі зображена будівля міського театру, в якому 14 жовтня відбулося урочисте відкриття університету, а також портрет В. І. Вернадського (праворуч) та написи: ТАВРІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ (угорі півколом), ІМЕНІ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО (унизу півколом), 100 РОКІВ (під будівлею), 14 жовтня 1918 року (ліворуч).

Тираж монети - 30 тисяч одиниць, повідомляє Нацбанк.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі