Скільки картин продав Ван Гог за своє життя: розвінчання популярного міфу про художника

Джерело: ZNAJ.UA

18.08 10:18

«Ван Гог за все своє життя продав одну-єдину картину» - це один з найпоширеніших міфів про найвеличнішого з художників Вінсента Ван Гога. Як стверджують історики за своє життя він продав їх набагато більше, ніж може уявити більшість.

А якщо бути точніше, то продавав не саме художник, а його геніальний брат Теодор, який і взявся за розкрутку свого брата.

 

Всі вигадки пов'язані саме з картиною «Червоні виноградники в Арлі». Реальну ситуацію можна описати так. Те саме «єдине» полотно «Червоні виноградники в Арлі», яку всі сприймають, як єдину продану, художник просто продав за солідну суму. А саме за 400 франків. Для порівняння: платня листоноші, одного з друзів Ван Гога, становила 100 франків на місяць. На ці гроші він утримував сім'ю з 4 чоловік.

Ну а скільки ж тоді він продав в дійсності?

Крім всім відомої картини, про яку ми писали вище, Вінсент продав тринадцять картин, правда за гроші набагато скромніші. Але все-таки продані. Таким чином в біографії художника налічується чотирнадцять продажів картин за життя.

Також відомо, що кілька з них Ван Гог продав Полю Гогену: він придбав  натюрморти з соняшниками.

До речі, ще один характерний момент: оскільки брат Вінсента Теодор Ван Гог володів картинною галереєю. Він чудово розумів кон'юнктуру ринку. Він же і вмовив Вінсента зайнятися інтер'єрним живописом: натюрмортами і вазами. Був розроблений бізнес-план, Вінсент почав працювати. Вся серія соняшників була написана саме в той період. І, треба сказати, чуття не підвело досвідченого галерейника: саме соняшники стали одним з найбільш купованих сюжетів.

Насправді, прийнято вважати, що він продав або корисно обміняв набагато більше полотен, просто не всі документи дожили до наших днів. Адже часи були складні, особливо якщо врахувати той факт, що під час війни Арль сильно постраждав. На жаль, точна кількість проданих картин відома лише Ван Гогу і його брату Тео. А історики знають тільки приблизну цифру зі збережених відомостей.

Варто окремо сказати, що в останні роки життя, починаючи з періоду після виписки з лікарні, Ван Гог підняв ціни на свої роботи. Таким чином купити картину було по кишені лише заможним людям. Якість його робіт після історії з відрізаним вухом дійсно сильно зросла. Його брат Тео теж помітив, що рівень став вище, хоча не відразу погоджувався на підвищення цін, але відмовляти Ван Гога не став. Можливо, якби вони не підняли тоді цінник, то продали б набагато більше картин.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі