ДніпроГЕС був підірваний зі згоди Сталіна

Джерело: Uahistory.com

Працівники НКВС підірвали греблю ДніпроГЕСу. Весь день 18 серпня 1941 року через Хортицю, її мости і через греблю йшли, їхали колони біженців: старі, діти, кози, корови.

Вдень погано озброєні радянські війська розпочали бій з переважаючими силами німців. По мосту через Старий Дніпро німецькі танки прорвалися на Хортицю. До півтисячі бійців 274-ої дивізії продовжували бій. Близько 15:00 снаряд влучив в замінований міст Стрілецького, від детонації якого міст вибухнув. Радянські війська на острові опинилися в пастці.

Мешканці міста були в розпачі, чекали якихось команд, попереджень. Багато людей скупчилося на вул. Наркомівській, де була ставка самого Будьонного. Але радіо, сирени мовчали…

О 20:15 греблю ДніпроГЕСу було підірвано працівниками НКВС. Від вибуху 20 тонн толу утворилася пробоїна, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Крики людей і тварин охопили Хортицю, але нікому було рятувати. Німецьке командування оцінювало свої втрати у живій силі в 1,5 тис. осіб. Жертви серед червоноармійців та цивільного населення оцінюються цифрами від 20 тисяч до 80-120 тисяч осіб.

Вибух на ДніпроГЕСі був підготовлений ще на початку серпня і схвалений Сталіним. Його готували начальник Відділу військово-інженерного управління штабу Південного фронту підполковник Олексій Петровський та представник Генерального штабу Червоної Армії Борис Єпов.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі