Сьогодні розпочався Успенський піст

Джерело: Експрес

Успенський піст триває усього 2 тижні – з 14 по 27 серпня, проте вважається таким же суворим, як і Великий піст. На кожен день є свої заборони. Його встановили близько тисячу років тому на пошану Успіння Пресвятої Богородиці. Віряни впродовж двох тижнів готуються до великого дванадесятого свята. 

Тривалість і, відповідно, дату початку Успенського посту, затверджено на Константинопольському соборi 1166 року, — розповідає архиєпископ Чернiгiвський i Нiжинський Євстратiй Зоря, секретар Священного синоду УПЦ КП, передає Експрес. 

— До цього вже були затверджені Різдвяний та Великодній пости, а також Петрівка. Саме тому Спасівку називають наймолодшим з-поміж чотирьох багатоденних постів церковного року.

Успенський піст має сталу дату початку — 14 серпня і закінчення — 28 серпня.   Новий церковний рік розпочинається у вересні, тому Спасівка  є останнім багатоденним постом у ньому, а Успіння Пресвятої Богородиці — останнім дванадесятим святом. 

Його встановлено як час підготовки до свята Успіння Пресвятої Богородиці, то й називається він Успенським. А от починається цей піст 14 серпня — у день, який у народі називають, зокрема, Медовим Спасом. Звідси й інша назва посту — Спасівка. 

Успенський піст прирівнюють до Великого. У понеділок, середу й п'ятницю у піст п'ють воду і їдять суху їжу: хліб та сушені овочi. У вівторок i четвер споживають уже варену їжу, але без рослинних жирiв. У суботу й неділю дозволені вино й олія. А рибу їдять хіба що 19 серпня — у день Преображення Господнього. З благословення священика деякі люди можуть постити з послабленням. Не можна забувати про богоугодні справи, а також -- уникати гріхів і молитися.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі