Перший холодильник запатентували 119 років тому. Як це було

Джерело: Gazeta.ua

8 серпня 1899-го американський винахідник з Мінесоти Альберт Маршал запатентував холодильник. Перші домашні холодильники споживали багато дров, вугілля і гасу.

Задовго до цього люди вигадували різні методи зберігання продуктів. У Стародавньому Китаї взимку заготовляли крижані блоки. У середньовічній Європі продукти зберігали у колодязях, підвалах і глибоких ямах. Пізніше почали створювати так звані льодівні: лід загортали у сукно, посипали сіллю і зберігали у льохах. У кінці 19 ст. взимку почали заготовляти лід.

Автор: wikimedia.org

Заготівля льоду в Російській імперії.

Заготівля льоду в Російській імперії.

Перші кроки до створення прототипу сучасного холодильника були ще на початку 19 ст. У 1803-му американський інженер Томас Мур постачав у Вашингтон вершкове масло. Оскільки воно швидко псувалося, для його перевезення чоловік створив рефрижератор - ємність з тонких листів сталі. Їх обернув кролячими шкірками, помістив у кедрову баддю і зверху посипав льодом.

У другій половині 19 ст. так звані льодовики були популярні серед заможних жителів Сполучених Штатів і Європи. Утім теплоізоляцією служило не хутро кроля, а папір і тирса. Згодом у різних містах з'явилися айсмени - люди, які продавали лід. Бізнес приносив чималі прибутки, але льоду катастрофічно не вистачало.

Автор: FB

Продаж льоду у США

Продаж льоду у США

У 1862-му французькі брати-винахідники Едмонд і Фердинанд Карре презентували у на виставці в Лондоні машину для створення льоду. Пристрій був заснований на процесі абсорбції - поглинання сірчистого газу водою. За годину виробляв 200 кг льоду.

Вперше промисловий випуск холодильників налагодила у 1911-му американська компанія General Electrician.

У 1915 році американець Альфред Меллоуз запатентував конструкцію схожу на сучасний холодильник. Це була шафа з компресором у нижній частині. Холодильники фірми Guardian Refrigerator Company були якісними, але дорогими - близько $1 тис.у за 2 роки продали лише 40 приладів.

Автор: hi-tech.mail.ru

У жовтні 1921 року з конвеєра компанії General Motors сходить один з перших холодильників Frigidaire.

У жовтні 1921 року з конвеєра компанії General Motors сходить один з перших холодильників Frigidaire.

Через три роки компанія Guardian увійшла до складу General Motors під назвою Frigidaire.

Автор: zoom.cnews

Реклама холодильника Frigidaire

Реклама холодильника Frigidaire

Саме з цього періоду почалося масове поширення холодильників. Виробництвом пристроїв почали займатися інші компанії: Kelvinator, Servel, Gibson,Liebherr.

Автор: blog.liebherr

Компанія Liebherr вступає до лав виробників побутових холодильників

Компанія Liebherr вступає до лав виробників побутових холодильників

У СРСР перші холодильники створювали році на Харківському тракторному заводі. Серійний випуск почали у 1939-му.

Автор: hi-tech.mail.ru

ХТЗ-120

ХТЗ-120

Утім серед населення пристрої стали популярними тільки в 1960-і роки. У 1962 році лише чотири радянських сім'ї зі ста мали вдома холодильник. У 1970-м - 43 сім'ї, а в 1988-му - 92.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі