Чудернацькі професії Стародавнього Риму

Джерело: UA Modna

Люди бувають до біса чудернацькими. Іноді взагалі не вкладається в голові те, що у світі існує стільки різних культур. З одного боку, агов, це ж нормально, так і має бути! А з іншого — дивина.

Рим завжди захоплював своєю багатою історією, митцями й краєвидами. Та чи знали ви, якими чудернацькими професіями послуговувалися мешканці Стародавнього Риму?

Поведемо розмову про різновиди робіт, які існували колись, але розчинилися в часі.

Добувач срібла

У Стародавньому Римі срібло видобували руками. Хлопчиків опускали у вузькі тісні нори, дуже глибокі. Через те, що там було спекотно і були присутні отруйні гази, прожити в такому режимі можна було не більше 3-х місяців. Але римлян це не турбувало, оскільки робочими були раби.

Стеркораріус

Стародавній Рим славився першим в історії прототипом каналізації. Але вона була індивідуальна в кожному домі. І коли твоя оселя знаходиться над великим контейнером з відходами, потрібен хтось не гидливий, хто прийде і відвезе все це "добро". Цим і займався стеркораріус.

Організатор оргій

Слово «оргія» не означало те, що ми маємо на увазі сьогодні. Це була велика світська вечеря з випивкою, їжею і жінками, яка іноді закінчувалася сексуальним буйством. Організатор оргій повинен був забезпечити закупівлі, обладнати приміщення, надати кімнати гостям, запросити жінок тощо. Це була не шанована професія, її представників не любили, але частенько вдавалися до їхніх послуг.

Урінатор

Завданням урінаторов було пірнати на глибину понад 30 метрів, найчастіше для установки будівельних конструкцій. У водолаза був ковпак з повітрям у вигляді дзвону зверху і вантаж на ногах знизу. Канат з'єднував його з поверхнею. Ця робота була дуже шанованою і високооплачуваною.

Носильники привілейованого тіла

Незважаючи на те, що ці люди були завжди добре одягнені і нагодовані, їх роботу легкою не назвеш. Носили вони і по сходах сотнями сходинок, по яких потрібно підняти "господаря". А якщо взяти до уваги те, що «носилки» інкрустувалися золотом і склом, завдання видається зовсім не з легких. Крім того, тіло потрібно було нести акуратно, щоб не викликати у нього синдром морської хвороби.

Творець табличок з прокльонами

Ця робота розумова, але не менш важка. Щось на зразок сучасного копірайтера. Якщо ви хотіли побажати комусь зла, ви замовляли у нього таку табличку і несли до храму. Вважалося, що божество може прочитати таку табличку і виконати те, що там написано. Нещасний писака половину дня вислуховував скарги гостей, а другу половину - писав страхітливі прокляття.

Похоронний клоун

Похоронному клоуну платили за те, що він перевдягався в померлого, поводився радісно, танцював і жартував. Римляни вірили, що це віджене злих духів і забезпечить померлому радість у загробному житті. Під час похорону цей клоун бігав навколо тіла, жартував і кривляв померлого, та його манери. Деякі з таких клоунів були в пошані і їм надавалася честь обслуговувати похорони знатних людей та імператорів. 


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі