6 несподіваних цікавинок, або про що писала львівська преса початку ХХ століття

Джерело: Фотографії старого Львова

Сьогодні пропонуємо нашим читачам добірку цікавих на наш погляд інформаційних повідомлень львівської преси початку ХХ ст. Текст повідомлень подаємо оригінальний, без змін та доповнень.

 

 

Убогий фармер Стефан Вайтбек, котрий живе в окресности Ґрейт Фолс в півн. Америці, перетрясав одяг помершої жінки і на своє превелике диво знайшов банковий чек на 125 долярів. Гроші були зашиті під латкою старого кафтаника. Врадуваний та зацікавлений, почав пороти всі лахи помершої і став ся богачем. Випоров з них 14 тисяч долярів в банкнотах і цінних паперах! Звідки жена убогого фармера взяла стільки грошей, се є тайною. Фактом лише є, що фармер не знав про майно своєї жінки за єї життя. Найцікавіше, що обоє бідували тяжко а иноді не мали навіть крейцара на найконечніші потреби… (Часопис “Руслан” від 1 червня 1904 року)

 

Оригинальная статистика. Один оригинал, имеющый вероятно много свободного времени, высчитал, сколько раз англичане употребляют частичку the и указал, что Times употребляет то слово тысячу раз на каждой странице, а на всех шестнадцати своих страницах 16.000 раз, то есть, дает роботу типографщикам для набора в 48.000 букв. (Часопис “Слово” від 12 березня 1884 року)

 

Обкраданє скарбонок. Злодії викрадають із церковних скарбонок крейцарі в той спосіб, що витягують їх пасками паперу намащеними клеєм. (Часопис “Руслан” від 20 серпня 1904 року)

 

Легкий спосіб дістати пиво. До маґазину бровару “Окоцім” при вул. Татарській у Львові заїхав возом якийсь ошуканець і взяв 10 бочок ясного пива і 80 фляшок темного пива загальної вартости 520 зол. Пиво взяв на основі сфальшованого замовлення, на якім була печатка маґістрату м.Львова. Замовлення було призначене для Католицького Дому, однак тут сказали, що по пиво не посилали нікого. За спритним ошуканцем шукає поліція. (Часопис “Діло” від 12 січня 1934 року)

 

 

Російська мова в гімназіях. Дістаємо зі Самбора поголоску, що в одній з самбірських польських гімназій хотять від нового шкільного року завести російську мову як надобовязковий предмет. Учити її будуть в тих самих годинах, коли одночасно буде іти лєкція української мови. Виходило би з того, що російської мови можуть учитись тільки поляки. А може попросту дадуть змогу деяким москвофілам підучитись російської мови, щоби легше їм було вести пропаганду за “одним руським народом”, що тягнеться аж до Камчатки. Кому це вийде на користь – побачимо. (Часопис “Діло” від 2 червня 1934 року).

 

 

Смачного! Один з познанських місячників доносить отсю сензацийну вість: хемік І.Г. Дорнінґ винайшов спосіб продукциї алькоголю з людських екскрементів при помочи сухої дестиляції. Алькоголь одержаний в сей спосіб нічим не ріжнить ся від алькоголю з жита і картофелів. Для продукциї сего алькоголю утворило ся вже акцийне товариство, але саксонський уряд поки-що не хоче дати на се дозволу. Обчислено, що місто з 100 000 душ населення може в той спосіб випродукувати 4 500 гектолітрів алькоголю. Супроти сего є надія, що горівка подешевшає. (Часопис “Руслан” від 23 березня 1904 року).

Підготував Маркіян НЕСТАЙКО


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі