5 жінок, які були першими у своїй професії

5 жінок, які були першими у своїй професії

Можливість побудувати "чоловічу" кар'єру у жінки з'явилася тільки в 20 столітті. До цього лише одиниці могли проявити свої професійні якості і отримувати за це гроші, а значить - бути незалежними від чоловіка і батьків. Ми вирішили пригадати 5 жінок, які були першопрохідцями e своїй професії.

Еллен Черч - перша стюардеса

Американка Еллен Черч, закінчивши курси медсестер, в перервах між змінами в лікарні в Сан-Франциско брала приватні уроки керування літаком. У 1929 році дівчина набралася сміливості і пішла на співбесіду в авіаційну компанію Boeing Air Transit. Керувати штурвалом Черч не пустили, але натомість зробили їй вигідну пропозицію - стати третім членом команди.

Справа в тому, що топ-менеджери Boeing Air Transit якраз роздумували над тим, щоб перейняти досвід німців і пустити на борт людину, яка зможе надати першу медичну допомогу. Також компанія вирішила, що наявність тендітної, красивої дівчини на борту, яка не боїться літати, буде підбадьорював пасажирів. Свій перший політ Еллен зробила 15 травня 1930 року і стала першою в історії стюардесою.

Еллен О'Ніл - одна з перших скейтбордисток

l

Еллен О'Ніл стала однією з перших жінок-скейтбордисток, яка проявила себе під фристайл-катанні. Вона народилася і жила в Лос-Анджелесі і почала кататися на відомому пляжі Веніс. Дівчині вистачило всього одного року, щоб навчитися віртуозно виконувати трюки на дошці. Її вміння відразу помітили такі компанії, як Gordon & Smith, Bennett Trucks і Vans, і запропонували їй своє спонсорування. Еллен також з'являлася на телевізійному шоу Wonder Woman і завдяки цьому вплинула на популярність скейтбордингу в світі.

Сабіха Гекчен - перша туркеня, що стала пілотом винищувача

Сабіха Гекчен була однією з восьми прийомних дочок політика й воєначальника Ататюрка, який перший в історії Туреччини провів реформу про надання рівних прав чоловіків і жінок. 5 травня 1935 року разом з батьком Сабіха побувала на церемонії відкриття льотної школи «Турецькі пташки», частиною якої було авіашоу планерів і парашутистів, де дівчина вирішила, що хоче стати пілотом. У віці 23 років Сабіха Гекчен вступила до Академії повітряних сил, де навчилася добре управляти бомбардувальниками і винищувачами. У 1938 році вона виконала п'ятиденний політ навколо балканських країн. Пізніше її призначили головним тренером льотної школи «Турецькі пташки» при Аеронавігаційній асоціації Туреччини, де вона служила до 1955 року і стала членом виконавчого органу ассоціаціі.

Арабелла Менсфілд - перша юристка в США

Арабелла Менсфілд в 1866 році почала свою кар'єру, працюючи викладачем історії, англійської мови та політичних наук в коледжі Сімпсона. Після того як дівчина вийшла заміж в 1868 за Джона Мелвіна Менсфілда, професора англійської мови і історії Уесліанського університету, вона вирішила за порадою чоловіка зайнятися юриспруденцією. Арабелла вивчала право і проходила необхідну практику в адвокатській конторі свого брата до 1869 року. Дівчині дозволили скласти іспит для отримання ліцензії незважаючи на діючий тоді закон, що обмежує претендентів на заняття юриспруденцією тільки білими чоловіками старших 21 року. Після того як Менсфілд стала успішним юристом, штат Айова вніс поправки в свої закони і був першим штатом США, який дозволяв жінкам і меншинам займатися юридичною практикою.

Елізабет фон Папп - перша таксистка

У 1908 була зареєстрована перша жінка-таксист Елізабет фон Папп. Закінчивши Берлінську школу водіїв, яка була частиною технічного коледжу «Електра», Елізабет сіла за кермо, тому що намагалася прогодувати сім'ю: її чоловік помер, а діти здобували освіту. Елізабет їздила на автомобілі Adler, на якому демонструвала колегам-чоловікам, що вміє безпомилково маневрувати, що було непросто робити в той час, так як вулиці Берліна були забиті двоповерховими автобусами, кінно-залізницями та іншими засобами пересування.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі