48 років тому астронавти приземлилися на Місяць

Джерело: Gazeta.ua

48 років тому людина зробила перший крок на поверхні Місяця.

Корабель "Аполлон-11" стартував 16 липня 1968-го. Через 76 годин він досягнув орбіти Місяця. В екіпажі корабля були 3 людини: командир Ніл Армстронг, пілот командного модуля Майкл Коллінз, пілот місячного модуля Едвін Олдрін. Посадка корабля на Місяць стала однією з найважливіших подій в історії.

Екіпаж Аполлона-11. Зліва направо: Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін. Фото: NASA

Екіпаж Аполлона-11. Зліва направо: Ніл Армстронг, Майкл Коллінз, Едвін Олдрін. Фото: NASA

Посадку здійснювали у 5 етапів. Місячний модуль здійснив посадку у Море Спокою 20 липня.

Це маленький крок для людини, але великий крок для людства

Астронавти спершу виконали операції, які імітували старт з Місяця, щоб переконатися у справності відповідних систем. Армстронг спустився на поверхню Місяця 21 липня 1969 року. Зробивши крок з драбинки місячного модуля на поверхню Місяця, він вимовив історичну фразу: "Це маленький крок для людини, але великий крок для людства".

Перша фотографія, зроблена Нілом Армстронгом на Місяці. Фото: NASA

Перша фотографія, зроблена Нілом Армстронгом на Місяці. Фото: NASA

Олдрін випробував різні способи швидкого пересування поверхнею Місяця. Найдоцільнішою астронавти визнали звичайну ходьбу. Астронавти пройшлися поверхнею, зібрали зразки місячного ґрунту і установили телевізійну камеру. Потім астронавти установили прапор США, провели двохвилинний сеанс зв'язку з президентом Ніксоном і встановили на поверхні Місяця наукові прилади.

Після встановлення приладів астронавти додатково зібрали зразки місячного ґрунту і повернулися на модуль.

 

Нейл Армстронг працює біля місячного модуля. Фото: NASA

Нейл Армстронг працює біля місячного модуля. Фото: NASA

 

При ресурсі автономної системи життєзабезпечення майже 4 год Олдрін пробув на поверхні Місяця понад півтори години, Армстронг - понад 2 год.

Повернення на Землю "Аполлон-11" почав 22 липня. І через два дні командний відсік корабля приводнився в Тихому океані. На авіаносець для зустрічі астронавтів прибули президент Ніксон, директор NASA Томас Пейн, а також астронавт Френк Борман.

Відразу ж після вдалого приземлення всі учасники експедиції були поміщені в карантин. Через 18 днів організували урочисті зустрічі.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі