Перша велогонка тривала майже 100 годин

Джерело: Gazeta.ua

Перемогою сажотруса Моріса Гарена завершилася перша велогонка Тур де Франс. Проходила за маршрутом Париж-Ліон-Марсель-Тулуза-Бордо-Нант-Париж 19 липня 1903 року. Її організувала спортивна газета L'Auto – сьогодні це журнал L'Equipe. Перегони стартували і фінішували в Парижі.

Найпрестижнішу в світі багатоденну велогонку придумали Анрі Дегранж і Гео Лефевр - редактор і журналіст спортивного видання "Авто". Хотіли підняти тираж газети. За 19 днів гонки він підскочив з 25 до 65 тисяч.

6 етапів протяжністю від 268 до 471 км переможець подолав із середньою швидкістю 25,7 км год. З 60 до фінішу доїхав тільки 21 гонщик. Переможець Моріс Гарен із Реймса здолав цю відстань за 94,5 години. Уродженець Італії працював сажотрусом, пізніше відкрив магазин із продажу велосипедів. За перемогу отримав 6075 франків – 13 місячних зарплат сажотруса. Гарен став не тільки першим переможцем знаменитої гонки, але на наступний рік, коли знову переміг, став і її першим дискваліфікованим чемпіоном. За давністю років і втратою документів вже ніхто достеменно не знає, що стало причиною такого рішення.

Гонка мала кілька перерв. Змагання не проводилися в 1915-18 роках через Першу світову війну й 1940-46 роках через Другу. З 1950 років "Тур" почав проводитися в іншій країні. Рекордсмен гонки американець Ленс Армстронг. був дискваліфікований за вживання допінгу. Він тріумфував 7 разів. П'ять разів поспіль гонку вигравав іспанець Мігель Індурайн. У 1990 році тріумфатором став Грег Лемонд із США, який не виграв жодного етапу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі