В Умані через старовинні підземні ходи обвалюються дороги

Джерело: Gazeta.ua

В Умані Черкаської області під землею знайшли вузький прохід вимощений цеглою. Його помітили поблизу районного центру зайнятості.

Уманські катакомби ховаються під містом близько чотирьох століть. Через них обвалюються дороги та осідают ґрунти під спорудами. Досі не можуть точно встановити протяжність ходів, їх розташування. Всього налічують понад 40 пунктів дійсного та вірогідного розташування підземних об'єктів, пише vch-uman.in.ua.

За однією з версій, цими ходами у XVII столітті до козацької фортеці доправляли провіант і воду. Ними ж у 1677 році до неї потрапили турки. У 1768-му найкривавішу розправу тут влаштували гайдамаки, які з'явилися у місті буквально з-під землі. Відтоді печери називають гонтівськими.

За ще однією версію, подібні печери жителі використовували як погріб, зазвичай вони не перевищували кілька десятків метрів.

"Ті люди, які будували ходи, були майстрами, зараз таких немає. Архітектура перекриттів дивна, та якість відповідна, адже не одну сотню років простояли. А нагорі проходить майже стотисячне місто, і будинки будують. Ретельно продумана система вентиляції. Горизонтальні штреки виходили в колодязі. Зроблені вони були під кутом, із розрахунком, що чорнозем поглинатиме вуглекислий газ", - розказав дослідник ходів Володимир Деордієв.

Останній підземний хід було виявлено навесні під час реконструкції центральної площі міста, наразі там тривають дослідження та вносяться зміни у вже існуючий проект будівництва Площі Соборності з урахуванням "підземної знахідки".


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі