Всесвітній День стюардеси. Історія професії

Джерело: ZNAJ.UA

12 липня стюарди і стюардеси відзначають своє професійне свято — Всесвітній день бортпровідника цивільної авіації.

Цій професії вже більше 80 років.

Вперше бортпровідники авіації з'явилися в Німеччині в 1928 році, коли на борт літака стали брати спеціальну людину. Тоді, як і зараз в цілому, в їх обов'язки входило забезпечення сервісу під час польоту. Раніше цим займався другий пілот літака, що було ризиковано з погляду безпеки.

Тоді функції бортпровідників виконували тільки чоловіки. Проте вже в 1930 році в США виникла ідея залучити до роботи привабливих і сексуальних дівчат — це стало непоганим маркетинговим ходом авіакомпаній, який актуальний і зараз. Існував і ще один аргумент на користь представниць прекрасної статі: вони мали невелику вагу.

Першою стюардесою в історії авіації по праву вважається американка Еллен Черч (Ellen Church, 1904-1965). Так, вперше вона злетіла в небо 15 травня 1930 року, літак прямував за маршрутом Сан-Франциско - Шайєнн.

Дівчина на той час тільки закінчила курси медсестер, також Еллен майстерно керувала літаком і вчила цього інших. Такі факти її біографії стали вирішальним аргументом: дівчина сама запропонувала свої послуги авіакомпанії. Більше того, саме міс Черч було доручено набрати першу групу для підготовки майбутніх стюардес - сім симпатичних медсестер у віці до 25 років і вагою не більше 52 кілограмів.

На сьогоднішній день при підборі персоналу використовується принцип "три О": образ зовнішній (мова, міміка, макіяж, привабливість); внутрішній образ (наявність необхідних рис характеру); образ професійний (професійні знання та навички). Головний обов'язок сучасного бортпровідника — забезпечувати безпеку пасажирів під час польоту. При цьому стюарди і стюардеси роблять все, щоб пасажири відчували себе комфортно.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі