Як пиво потопило життя десятків жителів Лондона

Як пиво потопило життя десятків жителів Лондона

Які катастрофи вважаються найбільш відомими у суспільстві? Певно, що аварія на Чорнобильській атомній станції, Фукусіма, ураган “Ірма”. Можливо, ще кілька не надто гучних випадків. А як щодо пивного потопу? Чули про таке?

Пивний потоп стався у Лондоні 1814 року. Усі ми знаємо, що інколи алкоголь призводить до дуже неприємних наслідків, але щоб аж так … Це було надзвичайне явище, коли катастрофа та алкоголь об’єдналися в одне ціле. Звісно, назва трагедії дещо іронічна, та незважаючи на це, тягне за собою смертельні наслідки.

Сьогодні територія довкола церкви святого Жиля, що знаходиться майже у самому центрі Лондона, вважається приємним та популярним місцем для відпочинку та естетичної насолоди серед туристів та й самих жителів. На початку ХІХ століття ця територія з усіх сторін була оточена нетрями. Іншими словами, це було типове робочо-заводське передмістя.

Головною пам’яткою тут вважалася пивоварня Meux and Company, розташована на Тоттенхем-Корт-Роуд. У той час це підприємство величалося одним із найбільших у світі пивних заводів. Воно не лише було тогочасним “хмарочосом” і панувало над старими похилими будиночками, а ще й розповсюджувало пахощі пивного солоду так, що вони доносились аж до Букінгемського палацу.

 

 

Однак, 17 жовтня 1814 року місцеве джерело свіжого пива та веселощів перетворилося на локальний вулкан Кракатау. Таким чином мила місцинка, яку щовечора відвідували шанувальники смачного пива, перетворилася на руїни.

Meux and Company тримали у своїх приміщеннях півтора мільйона літрів свіжого портеру. І зовсім скоро пивоварам довелося розпрощатися зі своїм “дітищем”.

17 жовтня, посеред робочого дня, неочікувано для всіх працівників пивного заводу та жителів Лондона, сталась аварія. Одна з невеликих бочок пивоварні лопнула і вибухнула через виробничі помилки. Загалом, такі випадки неодноразово траплялися на виробництвах, але цього разу все було набагато складніше і призвело до страшенної катастрофи.

За рахунок “ефекту доміно”, одна пошкоджена бочка зачепила собою усі інші, більші за розміром чани з портером. Мало не через хвилину вся тара на складі була знищена вщент, бочки перетворились на маленькі дріб’язки, пиво лилося рікою і утворило справжнісіньке цунамі, проломлюючи стіни заводу на своєму шляху.

 

 

Хвиля з портеру знищувала будинки, потім пройшлася вулицями і шліфувала фасади архітектурних споруд. Сила потопу була такою, що одну з жертв, 14-річну дівчинку, буквально вдавило в одну з будівель, і вона так і лишилась – злита зі стіною у прямому значенні цього виразу.

Окрім нещасної дівчинки, загинули ще 7 людей: 6 потонули і один чоловік отруївся алкоголем. Чоловік досить довго пробув у приміщенні, затопленому пивом і його шкіра просочилася великою дозою алкоголю. Це спричинило передозування і його серце невдовзі зупинилось.

Порада: ніколи не влаштовуйте романтичний вечір для коханих у ванній із пива. Адже є велика ймовірність, що друга половинка може так і не оцінити ваші старання.

Пивний потоп у Лондоні відбирав життя у людей навіть після того, як хвиля портеру зійшла. Місцеві ірландці швидко зрозуміли, що катастрофа призведе до скрутного матеріального становища і злиднів. А тому, щоб хоч якось уникнути цього, вони стали експонувати трупи потонулих на втіху публіці. Під час однієї з таких “виставок”, підлога у приміщенні провалилась під вагою відвідувачів і всі вони скотились у підвал, який ще досі був наповнений пивом. Того дня ще кілька людей потонуло.

 

 

Сьогодні на місці трагедії у Лондоні  можна віднайти паб під назвою Holborn Whippet. Впродовж останніх 5 років там влаштовують міні-фестивалі, на яких відвідувачів пригощають спеціальним “потопним” портером.

Але згадка про пивний потоп досі викликає неприємні спогади у жителів Лондона…

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі