Фото на незабудь: вітання від Марисі

  1. Новина відноситься до:

Нинішня поштівка була надіслана із воєводського Луцька на початку 1928 року. Дівчина Марися писала подрузі Зосі із Замостя:

«Droga Zosiu! Przepraszam Cię bardzo, że pasków Ci nie zwróciłam. Kasia je odenesie. Wiesz byłam w «Sokolie» na Sylwestra. Napisz co słychac. Pozdrowienia dla znajomych. Marzyśka».

«Дорогенька Зосю! Перепрошую, що не повернула Тобі ремінці. Кася їх віднесе. Знаєш, що була у «Соколі» на Сильвестра. Напиши, що чути. Вітання знайомим. Мариська».

Лаконічна листівка цікава для нас з огляду на дві деталі. Перша – згадка про «Сокіл», спортивно-виховне товариство, що діяло у міжвоєнній Речіпосполитій і мало на меті виховання національно свідомої польської молоді.

Імовірно, Марися відвідала одне із сокільських гнізд у Замості, і, вже повернувшись до Луцька, писала своїй тамтешній побратимці. Можливо, дівчинка була членкинею луцького гнізда «Соколів», оскільки про культурний захід цієї організації йдеться на афіші, що видніється на світлині.

Другий аспект цікавості – титул листівки із Міським парком. Він локалізувався на території нинішнього Театрального майдану. Із 1913 року то був публічний сад. У 1920-х роках його суттєво оновили, змінивши при тому і статус.

На фото бачимо охайний вхід до парку і людей, міських обивателів Луцька. Діти й дорослі, в елегантних костюмах та звичному повсякденному одязі, вони неквапливо гуляють територією зеленої оази міжвоєнного Луцька.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі